Adam Werner värvades i ett känsligt läge ”Visste de hade två på kontrakt”

Foto: Johan Svensson
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

MALMÖ. Björn Liljander försökte redan 2013, men nobbades i sista sekund.

Nästan tio år senare så lyckades han, och Adam Werner ersätter Oscar Alsenfelt i en av vårens mest infekterade affärer.

Redan innan Alsenfelt hade fått beskedet så var Werner klar.

– Jag visste att det var två målvakter på kontrakt när jag skrev på, men jag ser det bara som inspirerande att komma in efter Oscar, säger Werner.

I mitten av april slog det ner som en bomb.

Med ett år kvar på avtalet valde Malmö att bryta med Oscar Alsenfelt.

Lyckligtvis för alla parter har man löst det, tagit i hand och Alsenfelt har fått ett toppjobb som sportchef i SDHL.

Men Adam Werner skrev på för Malmö med vetskapen om att det var med förutsättningarna att en av de bästa målvakterna i SHL de senaste tio åren, skulle sparkas ut.

– Jag har ingen aning om hur det gick till. Jag fick bara besked om att de ville ha mig. Men med tanke på vilken målvakt Alsenfelt var så är det otroligt inspirerande att komma in, och jag ser upp till honom jättemycket. Han har hela tiden tävlat och vunnit enormt mycket matcher åt de lagen han spelat för, säger Adam Werner.

Han spelade länge i somras.

Den 15 juni förlorade Stockton mot Chicago Wolves i AHL-slutspelet. Ett Chicago som senare skulle bli mästare i Calder Cup.

Då hade hans blivande lagkompisar i Malmö varit utanför spel i närmare tre månader sedan säsongen tog slut i Luleå den 24 mars.

Och Adam Werner medger att han ligger efter med sommarträningen.

– Det är lite speciellt. Jag spelade länge och det var viktigt att även få ett brejk. Nu ligger jag lite efter i sommarträningen, och får trycka på lite hårdare med vikterna nu, än de andra. Det är en otroligt viktig del även som målvakt för att orka hela säsongen. Så det vill jag inte tjuva med.

Adam Werner vill hitta tryggheten i Sverige

Varför valde du att komma till Malmö?

– Efter tre år där borta som varit ganska olika så ville jag komma till ett ställe och få trygghet. Att veta att man är på samma ställe hela tiden och veta vilken liga man spelar i. 

– Jag skulle säga att de tre åren jag varit där borta har varit så olika. Första var ganska normalt och fick även känna på NHL, år två blev det taxisquad och träning. Jag tror bara jag spelade åtta-nio matcher. Sedan förra säsongen ville jag spela mycket i AHL och få en stor roll. Då fick jag konkurrens av Dustin Wolf som förmodligen var ligans absolut bästa målvakt, och med all rätt fick stå mycket. 

Björn Liljander visste tidigt vilken målvakt han skulle gå efter när klubbledningen gjorde klart att man inte skulle spela vidare med Oscar Alsenfelt. 

Redan 2013, alltså för nio år sedan, så ville Liljander som då var sportchef på juniorsidan i Frölunda, värva Adam Werner som skulle välja klubb till hockeygymnasiet efter att ha kommit fram i Mariestads BoIS.

– Det stämmer bra. Det var faktiskt riktigt nära. Dessutom höll jag på Frölunda när jag var liten. Men det tog en vändning när jag träffade ”Grana” (Erik Granqvist) och fastnade där.

Granqvist.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Adam Werner jobbade sig hela vägen upp i Färjestads A-lag och skrev på det där NHL-kontraktet 2019.

Men de tre åren har flugit förbi, och Adam Werner deklarerade till sin agent att han ville hemåt. För tryggheten, för att spela.

Kontakt med Färjestad

Färjestad hade man kontakt med.

– Jag snackade tidigt med Färjestad, absolut. Jag meddelade att jag var på väg tillbaka. Men de valde en annan väg. Det var då Malmö kom in i bilden och hade fattat sitt beslut. Då fastnade jag direkt där. Jag vet att Björn gillar mig, och det kändes väldigt intressant direkt. Jag tycker att jag har alla förutsättningar att lyckas här, och att klubben är på en spännande resa.

I Malmö ska Adam Werner konkurrera med en gammal bekant.

Tillsammans med Daniel Marmenlind har de ansvaret för att stänga igen Malmökassen i vinter.

Det var de två och Felix Sandström som länge var 97-kullens främsta målvakter.

– Det stämmer. Vi spelade i U18-VM i den kullen. Felix var etta. 

Hur är Daniel Marmenlind att jobba med?

– Vi känner varandra, men har inte träffats på ett antal år. Han har gjort en grymt häftig resa ner i ettan och allsvenskan. Vi får hjälpa varandra så mycket det går. Då tror jag det kan bli riktigt bra.

Har du lika bra tävlingsskalle som Daniel?

– Det hoppas jag. Där vill jag inte vara sämre.

Ni känns som tre-getingsspelare i betygsättning båda två, men har förutsättningar att bli fyror, eller rentav femmor, båda två?

– Lite så. Det är också det som känns spännande. Drömscenariot är att vi stöttar och pushar varandra för en kanonsäsong. Då tror jag vi får resultat på laget också.

Adam Werners första framträdande i Malmödressen blir på torsdagskvällen.

HV71 står för motståndet i lagets andra träningsmatch.

I den första stod Daniel Marmenlind och släppte ett mål när lagt besegrade Växjö med 2-1.

Nu är det dags för Werner.

– Det är förmodligen den svåraste matchen på hela säsongen. Man vet aldrig riktigt var man står. Men att få en matchkänsla och veta vad man behöver jobba med känns kul, även om kroppen den här tiden på året känns som en jäkla tegelsten, säger Adam Werner.