Aaltonen på väg tillbaka till SHL

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Poängkung i fjol. I Rögle gjorde Juhamatti Aaltonen 31 poäng på 41 matcher.
Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

HELSINGFORS. En finsk superspelare är på väg tillbaka till Sverige. Den förra Röglestjärnan Juhamatti Aaltonen, 28, har rätt att lämna Kärpät för spel i SHL och Linköping och Örebro är bland de intresserade klubbarna.

- Jag har en klausul i mitt kontrakt så det kan bli något senare, säger Aaltonen till SPORT-Expressen.

Den finländske landslagsforwarden Juhamatti Aaltonen, 28, bar Rögle så mycket han kunde och orkade förra säsongen.

Men trots att han var poängkung med sina 31 poäng (12 mål, 19 assist) på 41 matcher åkte skåningarna ner i hockeyallsvenskan.

- Det var en stor besvikelse. Jag tycker inte att vi hade ett så dåligt lag, men vi lyckades inte. Det är historia nu och vi måste gå vidare. Förhoppningsvis kan de kämpa sig tillbaka till SHL, säger Aaltonen när SPORT-Expressen träffar honom i Hartwall arena efter ett träningspass under Karjalaturneringen.

Aaltonen gör succé i Kärpät som har tolv raka segrar och toppar den finska ligan. Han har gjort tre mål och tio assist på sina tolv matcher.

"Varför inte?"

Speeden har han kvar.

Och nu öppnar han för en återkomst i Sverige, kanske redan inom någon vecka.

- Ja, det kan hända, säger Aaltonen.

- Jag hade en bra tid där och det är en bra liga med täta matcher. Jag gillar arenorna, fansen och atmosfären, så varför inte?

- Min agent vet mer än jag. Vi ska spela de här två matcherna med landslaget, efter det får vi se.

Fyra klubbar som är i behov av förstärkning - enligt Mattias Ek

Örebro

Skador på lagkaptenen Henrik Löwdahl, målskytten Johan Wiklander och den norske landslagsforwarden Robin Dahlström ställer till det. Nykomlingen har åtta raka förluster och förstakedjan levererar inte.

Tränaren Patrik Ross kommentar om Aaltonen: "Han skulle ge en gnista till alla lag i SHL. Han skulle vara en krydda och det skulle han väl vara i vårt lag också. Mer vill jag inte säga."

Linköping

Sportchefen Johan Hemlin har antytt att det kan komma in förstärkningar. Förutom den suveräna förstakedjan med Pär Arlbrandt, Mattias Sjögren och Simon Hjalmarsson har laget i övrigt svårt med målgörandet.

Linköpings sportchef Johan Hemlin om Aaltonen nu: "Han är på gång till Sverige och jag kan tänka mig att det är en ganska hög prislapp. Jag såg häromdagen att han är ledig."

Färjestad

Franske forwarden Charles Bertrand är på try out, men laget skulle behöva förstärkas med spets. Har svårt med produktionen och kaptenen Rickard Wallin kämpar mot ett diskbråck.

Assisterande sportchef Anders Steen om Aaltonen: "Aaltonen är en av många spelare som vi har ögonen på. Jag känner honom mycket mycket väl. Stämmer allting och det känns rätt så är det kla rt att vi är intresserade."

Leksand

Laget gör minst antal mål (41) i SHL och flera av nyförvärven har misslyckats med att leverera mål. Trion Fabian Brunnström, Matt Fornataro och Ryan Russell har bara gjort var sitt mål så här långt. Ändå är laget bra med i powerplayligan och ligger där fyra.