Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-åring stal rubriker - hyllades av Ulf Dahlén

Ulf Dahlén hyllade Kevin Fiala, 17, efter matchen.Foto: Olle Wande

JÖNKÖPING. HV 71 rasade ihop och förlorade genrepet mot Linköping.

Men det var inte genomklappningen som var den stora snackisen efteråt.

Det var en 17-årig schweizare. Kevin Fiala hyllades efter sin debut.

– Där finns det mycket talang, säger HV-tränaren Ulf Dahlén.

Ishockey European Trophy

HV 71-Linköping 4-5 (1–1, 2–1, 1–3)
HV 71: Aaron Gagnon, Johan Lindström, Kevin Fiala, Ted Brithén. Linköping: Pär Arlbrandt 2, Mattias Sjögren, Jakub Vrána, Chad Kolarik.
Publik: 5 303.
Luleå-Kärpät 2-0 (1–0, 0–0, 1–0)
Chris Abbott, Andreas Hjelm.
Publik: 3 769.
Hamburg-Eisbären Berlin 6-2
Salzburg-Mountfield 4-1
Plzen-Brno 2-3 e förl

Varken HV 71 eller Linköping tar sig till slutspel i European Trophy. Det stod i praktiken klart redan före lagens möte i dag.

Men mycket prestige stod på spel när rivalerna drabbade samman inför 5 303 i Kinnarps arena.

Speakerns blunder

En som presenterade sig för hemmapubliken: Kevin Fiala med matchtröja 46.

Den 17-årige schweizaren var företagsam matchen igenom och sprätte upp pucken till 3–1, läckert framspelad av William Karlsson.

När speakern skulle ropa ut målskyttens namn flöt dock inte allt på enligt planen.

– Nummer 47: Kevin...

Därefter blev det tyst i Kinnarps arena. Nej, att kräva att publiken skulle känna till en 17-årig A-lagsdebutant var att begära för mycket.

Men Ulf Dahlén visste åtminstone vad han gjorde när han tog ut den unge forwarden och placerade honom tillsammans med William Karlsson och Patrik Carlsson i andrakedjan.

– Jag har sett honom på träning och han är väldigt skicklig med pucken. Han ska jobba lite grann på spelet utan puck, det är den stora biten som han behöver förbättra.

– Men att det finns mycket talang där, det råder det inget tvivel om. Det var därför han var med i dag. Han klarade sig bra och fick peta in en puck också, säger Dahlén.

"Han gillar mig"

Kevin Fiala, som kom till HV 71 från Malmös ungdomsverksamhet inför den här säsongen, erkänner att han var nervös.

– Ja, när jag kom ut och såg allt folk blev jag det. Men det var kul. Det var mycket nytt, det är stor skillnad mellan J20- och A-laget. Allt går mycket snabbare här och du måste ständigt vara med för att undvika tacklingar. Det är ett stort steg att ta.

Vad sa Ulf Dahlén till dig inför matchen?

– Han sa bara att jag skulle gå ut och spela mitt spel. Han gillar mig.

Berätta om målet.

– Jag kom i ett två mot ett-läge med William Karlsson och han passade till mig. Det var bara att sätta dit den. Det var en skön känsla att få göra första målet, säger Kevin Fiala som sparade pucken som ett minne.

Vad är dina ambitioner med säsongen?

– Jag vet inte riktigt än. Jag vill spela med A-laget och måste ge hundra procent både när jag spelar med J20 och när jag får chansen i A-laget, så att de verkligen förstår vad jag vill.

Många HV-stjärnor borta

I matchen mot LHC saknade HV Johan Davidsson, Johan Johnsson, Andreas Jämtin, Mattias Karlsson och Brett Sterling.

Ulf Dahlén sticker inte under stol med att skadeläget inte är bästa tänkbara med mindre än en vecka kvar till seriestart.

– Situationen, med fem spelare som inte är med på grund av skador, är ju inte optimal. Det har vi dragits med hela försäsongen.

– Det är ganska viktiga pjäser som har varit borta också. En perfekt augustimånad och veckorna före seriepremiären är att ha alla friska och kunna träna ganska hårt. Men det är bara att gilla läget, säger HV-tränaren.