Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är märkligt att han säger så”

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klara Stenberg, SICO Foto: SICO
Lisa Johansson och Emilia Ramboldt under VM förra vintern. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson bryter tystnaden kring Damkronornas bojkott.

Och riktar kritik mot hur underlaget för bojkotten hanterats.

– Jag är irriterad över det, men inser samtidigt att nu handlar det om att vara pragmatisk, säger han till Aftonbladet.

- Det är märkligt att han säger så, det här kan inte komma som en nyhet för honom, säger Klara Stenberg som är ansvarig för SDHL på SICO och representerar spelarna i ärendet.

Det var förra veckan som alla 43 spelare i Damkronorna inledde en bojkott och alla vägrade dyka upp på landslagsläger. 

Spelarstrejken är organiserad av spelarfacket SICO och det är flera anledningar till den. Bland annat både ekonomiska faktorer och vad de menar är respektlöst bemötande.

Damkronorna saknar ett avtal för ersättning, bonusar och försäkringar. De anser att villkoren behöver förbättras och vara lika för alla.

- Det som har lett fram till den situationen vi är i nu är år av besvikelse. Det är ojämställt, det finns ingen transparens gällande hur pengar fördelats och Damkronorna förväntar sig respektfullt bemötande, säger Sicos Klara Stenberg. 

- Vi har en jämställdhetslagstiftning i Sverige. Så när vårt landslag (Damkronorna) är ute spelar så representerar de Sverige och våra värderingar. Men det går inte nu när det inte är jämställt. 

Anders Larsson: ”Är irriterad över det”

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson uttalar sig nu för första gången om situationen.

– Jag känner en besvikelse för svensk ishockey naturligtvis, för Damkronorna och inte minst för spelarna som skulle ha deltagit. I den här situationen är ingen vinnare, säger Anders Larsson till Aftonbladet. 

Nyligen presenterade spelarna och spelarfacket SICO en lista med tio förbättringspunkter som man vill att förbundet ska ta tag i. Anders Larsson säger att förbundet länge efterfrågat det materialet.

– Så sent som i går kväll fick det officiella underlaget från SICO. Jag är irriterad över det, men inser samtidigt att nu handlar det om att vara pragmatisk och sätta sig ned. Vår operativa ledning kommer med det här underlaget att träffa SICO redan senare i veckan, säger han.

Stenbergs svar till Larsson

Stenberg bekräftar att Sico under måndagskvällen skickade in det officiella underlaget till förbundet, men ställer sig frågande till Larssons irritation över detta. 

- Det är märkligt att han säger så, att han är besviken, för det här kan inte komma som en nyhet för honom. Det här har framförts i möten med förbundet flera gånger. 

Så du menar att han känt till de bakomliggande orsakerna till bojkotten? 

- Ja, det har han.

När SportExpressen ringer upp Larsson står han dock fast vid sin kritik mot SICO.

– Jag är irriterad över det. Samtidigt kan vi konstatera att det skett, vi har fått underlaget. Vår operativa ledning har återkopplat till SICO, man ska ha ett möte redan i slutet på veckan och börja hantera frågorna som finns. 

– Det vikigaste just nu är att SICO sätter sig runt samma bord som oss och representanter från SDHL. Vissa saker går snabbt att lösa, vissa behöver mer mangling. Det viktigaste är att sitta runt samma bord.

Tycker du att ni har agerat fel i hur ni hanterat damernas landslagsverksamhet? 

– Just nu fokuserar vi i förbundet på den här situationen, att kortsiktigt lösa det här läget. Men när vi gjort det, då behöver vi med stor ödmjukhet blicka tillbaka på situationen som helhet: hur kommer det sig att vi hamnat i det här läget? Vad kunde vi gjort annorlunda? Och givet det: vad tar vi med oss i framtiden? 

– De här tjejerna vill att det ska vara det roligaste som finns att dra på landslagströjan, och så tackar man nej. Det känns bekymmersamt. Bekymmersamt för hela varumärket svensk ishockey. Därför måste vi få till en lösning. 

Stenberg trycker också på vikten av att alla inblandade parter nu sätter sig ner och gemensamt arbetar mot en långsiktig lösning framåt och inte hafsar ihop något snabbt. Hon känner sig optimistisk till att det kan bli så. 

- Jag har fått återkoppling från förbundet och nästa steg nu är att vi ska träffas. Vi har inte spikat något datum än bara, säger Stenberg. 

SHL vill veta vad pengarna gått till

Efter OS förra säsongen drogs all ekonomiskt stöd in till Damkronorna och då gick SHL in för att hjälpa till – nu vill de veta var de 400 000 kronorna har gått.

– Vi ska inte styra verksamheten och vi ska inte styra hur det ska gå till men det är klart att att vi ska hjälpa till. Det är viktigt för svensk ishockey och då vill vi veta hur det använts och att det kommit till nytta, gjort bra saker. Vi vill fortsätta hjälpa till och vara en möjliggörare i det också, då är det viktigt att vi ser för framtiden hur det ser ut, säger säger SHL:s kommunikationschef Johanna Hemming-Hamberg till TV4. 

En grundidé inom svensk idrott och Riksidrottsförbundet är att alla ska få vara med, oavsett kön, etnicitet, ålder och förutsättningar bland annat.

– Det är viktigt för svensk ishockey totalt att killar, tjejer, alla känner att de har en möjlighet att spela hockey och att man har sina förebilder på elitnivå, att alla ska drömma om en karriär inom hockeyn. Det är superviktigt för oss, säger Johanna Hemming-Hamberg till TV4.

De för just nu diskussioner med andra klubbar i SDHL för att skapa en möjlighet att förbättra förutsättningarna för spelarna när de är i väg med Damkronorna.

Det här har hänt:

* Efter misslyckandet i OS 2018 drog SOK in den ekonomiska hjälpen till Damkronorna.

– Vi satsar inga pengar på dem nu, sade verksamhetschefen Peter Reinebo då.

* Inför förra säsongen gick SHL in med 400 000 kronor för att stötta Damkronorna, tillsammans med förbundet som även de gick in med 400 000.

* Damkronorna åkte ur A-VM gruppen i april i år.

– Det är ett historiskt fiasko, sa SVT:s Jonas Andersson.

* Fram till april i år har ett avtal funnits mellan förbundet och spelarfacket (SICO) om ersättning för förlorad arbetsinkomst. Efter att det löpt ut har inget nytt tagits fram.

* Förra onsdagen gick Damkronorna ut med sin bojkott. Erika Grahm publicerade en text på hennes Instagram där hon meddelade att alla 43 spelare kommer att tacka nej till kommande landslagssamlingen. Alla spelare spred sedan det i sina sociala kanaler.

* SICO skrev sedan på sin hemsida: ”Grunderna till beslutet, är att förutsättningarna för spelarna i damlandslaget, försämrats. Det avtal som tecknades mellan SIF och SICO angående förlorad arbetsinkomst, löpte ut i april i år och Svenska ishockeyförbundet har valt att inte förlänga avtalet gällande förlorad arbetsinkomst”

* Hela världen engagerar sig i bojkotten. Många utländska landslagsstjärnor visar sitt stöd för Damkronorna, samtidigt som en del är kritiska. Fler och fler börjar kräva ”konkreta punkter”.

* En lista med tio punkter släpps som kortfattat inkluderar:

– Förlorad arbetsinkomst

– Försäkringsfrågan

– De få samlingsdagar inför VM 2019

– Dåliga reseförhållanden

– Finns ingen utvecklingsplan för dem

– Materialkontrakt

– Klädsel, finns inga damkläder

– Få ledare under VM-turneringar 18/19 jämfört med andra.

– Respekt, de har försökt få till möten med SIF utan att lyckas.

– Kosttillskott, de får gamla produkter som gått ut

* Just nu förs det diskussioner mellan SICO och SIF angående nästa steg, men inget har lösts.