SHL skriver avtal med ESPN – sänds i 150 länder

Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

SHL och ESPN har skrivit ett avtal som innebär att ligan sänds i 150 länder. 

En match i veckan under hela säsongen kan internationella tittare se fram emot.

– Men om vi ska vara ärliga, att vi finns i exempelvis Kenya är jätteroligt. Men vi tror inte att tittarsiffrorna kommer att vara fantastiska där, säger Erik Strandmark som ansvarar för SHL:s medierättigheter.

SHL annonserade i slutet av förra veckan att man nått ett avtal med ESPN. Avtalet innebär att ligan kommer att sändas i över 150 länder globalt. I såväl USA, som syd- och latinamerika. Men även Mellanöstern och Afrika ingår.

– Men om vi ska vara ärliga, att vi finns i exempelvis Kenya är jätteroligt. Men vi tror inte att tittarsiffrorna kommer att vara fantastiska där, säger Erik Strandmark, som ansvarar för medierättigheter på SHL.

SHL sänds i bland annat Finland, Tjeckien och Schweiz sedan tidigare. Det här avtalet innebär som sagt att SHL kommer ut till flera kontinenter. Men marknadsandelarna som ligan har säkrat handlar inte om KHL:s nedgång efter att kriget bröt ut, menar Erik Strandmark.

– Jag skulle nog inte säga att det är en följd av det. SHL har den senaste tiden varit en högt aktad liga och en bra tv-produktion. Där har vi gått före KHL även under tidigare år skulle jag säga.

En match i veckan kommer att sändas på ESPN, med engelska kommentatorer och engelsk grafik. Vilken match som sänds bestäms mellan ligan och ESPN. 

– Vi vill att bra matcher sänds, men vi vill också att alla 14 lag ska synas. 

Avtalet mellan ligan och mediebolaget är inte lika betydande ekonomiskt som det inhemska, bekräftar Strandmark.

– Jag kommenterar aldrig det ekonomiska i avtal. Men även om SHL är den största ligan i Sverige är vi inte top of mind runtom i världen. Det inhemska avtalet är det som är betydande ekonomiskt.

Öppnar för internationella matcher på sikt

Intresset för SHL utomlands ökar, menar han. Och när Malmö och Brynäs spelade matcher i Danmark under försäsongen, i Rødovre utanför Köpenhamn, lockades storpublik. Nu är frågan om inte internationella matcher kan bli en återkommande grej, fast då i form av tävlingsmatcher.

– Det är en sån fråga som alltid är öppen, men jag kan inte säga att det är aktuellt. Vi har inga planer på det, säger han.

– Men det viktiga är att fortsätta vara en attraktiv liga och samtidigt förbättra tv-produktionen. Vi skickar inte ut den inhemska signalen, som inte passar i andra länder. Vi anpassar med engelsk kommentering och grafik.

Även om det inte är på gång i nuläget, väljer SHL att hålla dörren på glänt. 

– Det är inte aktuellt i det korta perspektivet. Men det är självklart att om det finns ett intresse och vi ser att det är en bra sak, så stänger vi inga dörrar för det. Men det finns inga konkreta planer i dagsläget. 

TV: Mardrömsminuten – två mål på 18 sekunder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.