Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
 Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

SHL–klubb anmäler kränkande beteende

Publicerad

En ledare ska ha utsatt en tränare för kränkande kommentarer i samband med en hockeyträning.

Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket av SHL-klubben, som företräder den utsatta tränaren. 

– Vi håller på att utredda ärendet, säger en representant för klubben. 

I samband med en hockeyträning ska en utomstående ledare ha kränkt en anställd för en SHL-klubb så pass grovt att händelsen nu har anmälts till Arbetsmiljöverket. 

Enligt anmälan har den utpekade ledaren haft en arg och nedsättande ton i syfte att förminska och kränka SHL-klubbens tränare och dess förmåga och kompetens.

Ledaren, som inte är anställd av SHL-klubben, ska bland annat ha sagt att tränarens närvaro varit överflödig, att de klarar sig bättre utan tränaren och att personen inte kommer få fortsätta med sina uppgifter så länge ledaren får bestämma. 

Tränaren ska ha upplevt samtalet som hotfullt och kränkande och tagit upp händelsen med sin arbetsgivare. 

Har inte brutit samarbetet

Händelsen ska ha inträffat under en träning med ett av SHL-klubbens lag, och har nu anmälts till Arbetsmiljöverket. 

– Vi går enligt gängse praxis när det gäller arbetsmiljö. Vi har startat en utredning för att säkerställa att vår anställd får den rätta backupen och att vi får en handlingsplan så att personen känner att vi som arbetsgivare står upp för detta och inte tycker det är okej, säger en representant för SHL-klubben. 

I nuläget är det oklart om samarbetet kommer att fortsätta mellan ledaren och tränaren:

– Vi får vi se vad framtiden kommer fram till, vad handlingsplanen säger och vad som kommer fram nu. 

Arbetsmiljöverket kan inte agera

Arbetsmiljöverket har tagit emot anmälan, men har inga befogenheter att agera i frågan. Däremot kan de följa upp ärendet för att titta på hur arbetsgivaren har arbetat med frågan och vilka åtgärder som har vidtagits. 

"Arbetsgivaren skall se till att det finns rutiner för att säkerställa att det är tydligt hur chefer och medarbetare ska agera för att förebygga, uppmärksamma och hantera kränkande särbehandling", skriver Arbetsmiljöverket i ett mejl. 

SPORT-Expressen har varit i kontakt med tränaren som inte vill uttala sig om kränkningarna. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag