Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinner första finalmatchen – nu har HV71 ett drömläge

Foto: SVT
Foto: SVT

HV71 och Luleå hade hoppats på publikfester i finalen av SDHL.

Men efter dagens beslut om stängda arenor kom den sista finalmatchen med publik på läktarna att spelas.

Då tog HV71 en tung seger och har nu chans att säkra guldet på hemmaplan.

HV71 vann grundserien i överlägsen stil och säkrade hemmaplansfördel i hela slutspelet. I slutspelet har laget också rusat fram i lika överlägsen takt som i grundserien men när laget nått fram till sin första final på tre år har HV71:s hemmaplansfördel blivit betydligt mindre värd.

Efter dagens besked från regeringen där evenemang med fler än 500 åskådare förbjudits till en följd av coronavirusets framfart står det nämligen klart att alla matcher ska spelas inför publik och HV71 får därmed inte det stödet från publiken som de hade räknat med.

Därför blev kvällens match speciell då Luleå fick ha publik på sin hemmamatch. Det hjälpte dock föga för de regerande mästarna då HV71 fortsatte att visa klass och i den första perioden kunde Hanna Olsson och Anna Borgqvist se till att gästerna hade en 0-2 ledning.

Luleå pressade - men föll ändå

I den andra perioden kunde sedan Luleå reducera då poängdrottningen Petra Nieminen prickade in 1-2 målet när hemmalaget fick spela powerplay. Vad som sedan följde var en intensiv press mot HV71:s mål och målvakten Alba Gonzalo fick jobba hårt för att freda buren.

Något Gonzalo gjorde på ett ypperligt sätt och tack vare henne, och en stark defensiv, kunde HV71 reda ut Luleås press och när Kaitlyn Tougas kontrade in 3-1 med mindre än sju minuter kvar av tredje perioden kunde HV71 knipa den första finalmatchen av potentiellt fem.

Härnäst väntar två matcher i Jönköping där HV71 kan säkra guldet om de vinner båda de matcherna - matcher som alltså kommer att spelas inför en tom arena.