Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vadå - har ni en tjej med i laget?”

Michelle Karvinen är född och uppväxt i Danmark, spelar i finska landslaget och är en av stjärnorna i Luleå i SDHL. Foto: Magnus Nyström
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Foto: MATTHIASHANGST / WITTERS BILDBYRÅN
Foto: MATT SLOCUM / AP
Foto: BILDBYRÅN

LULEÅ. När hon spelade herrhockey var hon måltavla för motståndare.

– De ville sätta dit tjejen som spelade, men jag lärde mig mycket av den tiden, säger Michelle Karvinen, som också har ett förflutet i samma kedja som två blivande NHL-proffs.  

Möt världsstjärnan Michelle Karvinen som bland annat hyllar publikstödet i Luleå och avslöjar att hon blivit en bättre målskytt genom att umgås med målvakter.

Under en pojklagsturnering i Finland för flera år sedan var det ett danskt lag som dominerade fullständigt.

Finska ledare och spelare fattade ingenting.

Hur kunde ett danskt lag vara så bra?

Främsta anledningen var tre spelare i en kedja, och chocken blev ännu större när finländarna fick veta mer om bästa kedjan:

– Är en av dem en tjej???

– Ett danskt lag! Perkele! Vad är det frågan om?

 Men finländarna blev snabbt på bättre humör när någon berättade:

– Den där tjejens pappa är från Finland.

Michelle Karvinen ler över minnet.

Ett år efter turneringen gjorde hon som 13-åring sina första juniorlandskamper för Finland. Sedan dess har hon vunnit tre olympiska bronsmedaljer, hon vann poängligan i OS i Sotji, hon har fyra VM-brons och siktar nu på sitt tredje SM-guld med Luleå i SDHL.

Kedjekompisarna i den där turneringen då?

Jodå, det gick ganska bra för dem också.

Lars Eller är regerande Stanley Cup-mästare och lagkompis med Nicklas Bäckström i Washington Capitals. Mikkel Bödker har gjort drygt 700 NHL-matcher och spelar i Ottawa Senators.

Karvinen, Eller och Bödker spelade flera år tillsammans och grabbarna hade ett snabbt svar när motståndare undrade:

– Vadå - har ni en tjej med i laget?

Eller, Bödker och de andra flinade och sa:

– Vänta ni bara!

Michelle Karvinen trivdes med ungdomsåren i Danmark.

– Mina lagkompisar stod alltid upp för mig. För dem var det inget konstigt att jag var med. Vi var lagkompisar.

 

LÄS MER: MAGNUS NYSTRÖM: Ingen ska behöva höra det. 

Stort hemmastöd 

29-årige Karvinen är en av alla stjärnor i Luleå, där damlaget har fint stöd av publiken.

– Att få spela någonstans där så många bryr sig om oss, det hade jag aldrig kunnat tro.   Vi tjejer spelar oftast inte inför så många fler än familj och vänner. I Luleå är det många som bryr sig om oss och det är klart att det stödet ger extra energi, säger hon.

Karvinen blev också glad när de amerikanska landslagsspelarna Kendall Coyne Schofield och Brianna Decker imponerade i samband med NHL:s All Star match och Coynes snabba race blev verkligen en hit på sociala medier.

Kendall Coyne Schofield fick som första kvinna genom tiderna tävla mot NHL-proffs vid NHL:s All Star match. Hon var med i den skridskotävlingen och hennes varv runt hela rinken var snabbare än en av NHL-stjärnorna (Clayton Keller). Brianna Decker var med utom tävlan i en passningstävling och hade bättre tid än alla NHL-spelare.

 – Det som hände där var jättestort för de tjejerna och stort för damhockeyn. Jag ser en ljus framtid för oss, säger Michelle.

Hennes egen väg till världstoppen gick via pojkhockey och herrhockey i näst högsta divisionen hemma i Danmark. Hennes finska pappa gjorde att hon hade dubbla pass och efter att hon i unga år också bott två år i Finland har hon säkrat sin plats i finska landslaget.

– Jag fick lära mig att se upp när jag spelade mot killar. I damhockeyn kan jag använda alla mina kvalitéer. Sedan gav de där första åren mig en bra spelförståelse, för jag var tvungen att vara beredd på allt hela tiden.  

Född och uppväxt i Danmark, finsk landslagsspelare, fyra år på college i USA och bor numera i Luleå. Michelle är hemma lite överallt - men trivs allra bäst på rinken. Där hon är en kvick, lurig och målfarlig forward som finns med i toppen av poängligan i SDHL och snittar över poäng per match.

Nyligen gjorde hon fyra mål i en match mot SDE.

Hur nöjd är man efter en sån match?

– Jag är aldrig nöjd. Jag tänker mest hur många misstag jag gjort och vad jag måste göra bättre. Sen är det klart jag är nöjd när det går bra för laget. Det är vad allt handlar om: att vinna med laget.

När Luleå nyligen vann Champions Cup mot lag från Nordamerika i en turnering i New York gjorde Karvinen två mål i finalen mot Metropolitan Riveters och det var där hon även gjorde ett mål i spel tre mot fem.

Hur reagerade du då?

– Ja, haha. Då blev jag ganska nöjd. Det var ganska häftigt. Ronja Savolainen bröt en passning och vi kom två mot en i spel tre mot fem. Vi bara kollade på varandra och tänkte gör vi inte mål nu, då är det en lång backcheck. 

Pålitlig målskytt ända sedan åren tillsammans med Eller och Bödker i pojkhockeyn - vad är hemligheten?

– Du får inte börja fundera för mycket. Alla gör misstag. Du måste acceptera att ibland går inte pucken in. Tänk inte för mycket på det, då går det bara sämre. Sedan pratar jag alltid väldigt mycket med mina kedjekompisar: hur vi mår, hur vi kan hjälpa varandra och hur vi ska spela i varje match. Har man bra kemi och känner sig trygga med varandra, då blir det bra på isen.

– Och jag har alltid pratat mycket med målvakter. För att förstå hur de jobbar och hur de tänker i olika situationer. Det lär jag mig mycket av. 

Ni toppar serien och känns oslagbara - hur ska något lag kunna stoppa Luleå från att vinna ännu ett guld?

– Vi har så himla bra kultur här i Luleå. Vi vill bli bättre hela tiden. Men det finns flera bra lag i SDHL och vi måste göra grundjobbet och hantera att vi är favoriter. Men alla i laget vet att vi är ingenting utan varandra. Om du ska vinna, då behöver du laget med dig.