Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emma Söderberg och Lina Ljungblom valda i historisk draft

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Emma Söderberg och Lina Ljungblom skrev historia i natt. 

Som enda svenska spelare valdes Damkronorna-stjärnorna i den första PWHL-draften någonsin. 

Söderberg tingades av Boston, Ljungblom av Montreal.

Professional Women’s Hockey League, eller PWHL, heter den nybildade ligan i Nordamerika som ska försöka samla hockeyvärldens bästa spelare. Ett NHL för damspelare har det liknats vid. 

Redan i januari 2024 startar den första PWHL-säsongen, som kommer bestå av sex lag från Boston, Montreal, Minnesota Toronto, New York och Ottawa.

Storstjärnor som Sarah Nurse, Marie-Philip Poulin och ett fåtal andra kunde redan i början av september skriva på som free agents för PWHL-klubbarna, men resten av spelarna valdes i nattens draft – den första i ligans historia. 

Den 23-årige amerikanskan Taylor Heise, som vann VM-guld med USA 2023, tingades först av samtliga spelare när Minnesota valde henne. Redan nu spelar Heise för University of Minnesota, så hon kommer inte behöva flytta långt när PWHL-säsongen väl startar.

Det kan däremot Emma Söderberg och Lina Ljungblom behöva göra.

Enda SDHL-spelare att draftas

Damkronornas målvakt valdes som första svensk när Boston tog henne i sjätterundan. Söderberg har på senare år vuxit ut till en av världens bästa målvakter och efter 22/23-säsongen fick Järveds-dottern ta emot flera priser, däribland ”Årets spelare” i svensk damishockey, säsongens målvakt i NCAA och All Star-målvakten i VM 2023.

Hon spelade mellan 2018 och 2023 för University of Minnesota-Duluth.

Lina Ljungblom, till vardags i Modo, valdes som sista spelare i draften av Montreal. Hon blev därmed den enda SDHL-spelaren att tingas. 21-åringen räknas som en stöttepelare i Modo och Damkronorna.

– Väldigt kul att två spelare med anknytning till föreningen har blivit draftade. Det är coolt, säger Modos sportchef Björn Edlund. 

Klubben riskerar inte att tappa Lina Ljungblom den här säsongen. Hon har kontrakt till våren 2024.

– Sedan innebär draften att du är tingad av den klubben i två år vilket kan underlätta om en spelare vill åka över sedan, du behöver inte per automatik lämna direkt, kommenterar Edlund.

Totalt var det över 200 spelare som var möjliga att drafta under tisdagsnatten. De sex PWHL-klubbarna skulle sammanlagt välja 90 spelare. 

Ligan satsar stort på att ta mark i damhockey-världen och har bland annat skrivit in en klausul att klubbarna måste betala sex spelare minst 80 000 dollar, omkring 890 000 kr, för ett treårskontrakt.