Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tränare tvingas agera läkare: ”Helt orimligt”

Modos Breanne Wilson-Bennett hämtas av ambulans på isen. Foto: C MORE
Göteborg HC:s tränare Oscar Annell. Foto: BILDBYRÅN

SDHL-matcher får i dagsläget spelas utan att läkare finns på plats.

Nu ska i stället tränarna utbildas för att kunna göra medicinska bedömningar vid exempelvis huvudskador. 

– Det låter helt orimligt att vi tränare ska ta den bedömningen med tanke på hur lång utbildning det krävs för att bli läkare eller sjuksköterska i det här landet, säger Göteborg HC:s tränare Oscar Annell till SVT. 

Debatten om hjärnskakningar har aktualiserats inom SDHL-sfären de senaste månaderna. I november fick Modos Breanne Wilson-Bennett lämna isen med ambulans efter en tuff närkamp. Därefter gick Brynäs-spelaren Caroline Markström ut och berättade att hon hade spelat tre matcher innan det konstaterades att hon hade drabbats av hjärnskakning vid ett föregående tillfälle.

Nu rapporterar SVT att SDHL:s tränare kan tvingas göra egna medicinska bedömningar vid huvudskador. Det finns nämligen inte krav på att ha en läkare på plats vid arenorna. 

– Det låter helt orimligt att vi tränare ska ta den bedömningen med tanke på hur lång utbildning det krävs för att bli läkare eller sjuksköterska i det här landet. Vi kan ju inte utbilda oss till det, jag tycker de kan fixa så det finns en sjukvårdare på plats i stället, det är ju det absolut bästa, säger Göteborg HC:s tränare Oscar Annell till SVT. 

 

”Kan inte ha läkare på alla matcher”

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson öppnar för att utbilda tränare för att kunna hantera huvudskador och göra korrekta bedömningar. 

– Vi behöver titta på hur medicinsk bemanning på högsta nivå ska se ut men också vilket stöd kan vi ge till ledare längre ner i seriepyramiden. Det är orimligt att ha läkare på alla ishockeymatcher på alla nivåer i Sverige så det handlar om att ge ledarna det stöd som behövs, säger Larsson.

Men Linköpings tränare Madeleine Östling tycker att detta är fel väg att gå. 

– Jag tror inte man kan vara både hjärndoktor och tränare på samma gång, då måste jag nog klona mig. Jag skulle inte känna mig något tryggare och jag tror inte att spelarna skulle känna sig mycket tryggare heller om jag får lära mig några knep, säger hon.