Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SHL hyllas – efter sitt stöd till Damkronorna

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

SOK drog in sitt ekonomiska stöd till Damkronorna. 

Då klev SHL fram och erbjöd ersättning till svenska damhockeyspelare.

Något som hyllas stort av spelare i SDHL.

– Det är jättestort av dem och vi är väldigt tacksamma över det, säger Modo Hockeys forward, Olivia Carlsson. 

Beskedet damp ned som välriktad smäll mot övre delen av magen. 

SOK hade beslutat att dra in sitt ekonomiska stöd till spelarna i Damkronorna för att i stället lägga sina ekonomiska resuerar på sommar-OS i Tokyo, 2020. 

Även om beslutet inte var helt oväntat så slog det hårt mot spelarna, som i en redan ansträngd ekonomisk sits plötsligt hamnade i ett ännu tajtare grepp - och skulle situationen inte lösa sig så hade flera kunnat bli tvingade till att lägga ned sina karriärer.

Men så dök räddningen upp. Den här gången i form av det svenska ishockeyförbundet och SHL som tillsammans beslutade att gå in och täcka upp för kostnader, och täppa igen de hål som lämnats efter SOK:s sorti.

Hyllas av spelarna: "Jättestort"

SHL:s beslut att kliva in och stötta spelarna i SDHL kom också att hyllas av flera spelare som under de senaste åren spelat i Damkronorna.

– Det är jättestort av dem och vi är väldigt tacksamma över det. Jag har varit i ligan i åtta år nu, och om man jämför med första året och nu så ser man stora förändringar. Det går framåt, säger Olivia Carlsson, Modo Hockey och får medhåll av Linköpings backstjärna Anna Kjellbin:

– Det betyder jättemycket. Det är många av oss som arbetar vid sidan om, och när man sticker i väg med landslaget så förlorar man flera veckor av jobb varje år så det är mycket pengar man förlorar då och det hade varit synd om det hade gått så långt att vi hade behövt tacka nej av den anledningen. Det är superbra att SHL är med. Det känns som att fler och fler går in och gör skillnad nu.

Erika Grahm som under flera år varit en av ligans främsta spelare, och en ledande spelare i landslaget, glädjs även hon av stödet från SHL och förbundet:

– Det är jättebra. Det var ju en stor diskussion när SOK släppte beskedet, men det känns skitbra att SHL har insett att om svensk ishockey ska växa så måste damerna med och SHL tar ett ansvar där. 

”Ligger nästan där på Haaland-nivå”

Så ska Edward Chilufya slå igenom i år: ”Jag kommer få mitt stora genombrott” • Särskilda träningen • Personliga sorgen