Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ranking: ”Det osar klass överallt här”

SDHL-spelarna poserar under upptakten
Foto: BILDBYRÅN

Väntan är över och äntligen är det dags för seriespel i den svenska ishockeyn igen.

Först ut är SDHL som i kväll rivstartar med fem heta matcher.

SportExpressens Robin Lindgren har nu tippat tabellen och lagt sin dom över lagen i en av världens bästa ligor.

10) Göteborg HC 

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 8

Kommentar: Här sticker egentligen ingenting ut och det finns ingen lagdel som ens känns hyfsat intressant. Saknar spelare som kan bryta mönster och vinna matcher åt laget, vilket lämnar betygen på ett eller två i alla kategorier. Har fått kvala för att hålla sig kvar de två senaste säsongerna och absolut ingenting talar för att det slutar på något annat sätt i år. Har ligans klart svagaste lag på papperet och även när jag försöker hitta något som skulle kunna tala för att de når slutspel så lämnas jag med ett blankt papper. Har inte alls samma förutsättningar som de flesta andra föreningarna i ligan och jag lider med GHC som inte får någon hjälp från Frölunda HC. 

9) SDE HF

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 12

Kommentar: Har sina främsta spelare längst bak i laget. Reideborn är en stjärnmålvakt och Post kan även hon bli riktigt bra. Svårt att se vilka som ska kliva fram offensivt och avgöra matcher på löpande band för laget dock. Det eviga kval-laget siktar dock mot trendbrott och slutspel. Sin vana trogen domineras dock laget av utländska importer och även om det har sin logiska förklaring så är det lite synd. SDE är en fin plantskola som borde kunna locka till sig fler svenska spelare, och med större kontinuitet i truppen hade laget kunnat hota på en bredare front. 

8) Leksands IF

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 12

Kommentar: Det kryllar inte precis av spets här och Leksand får sätta sitt hopp till att kollektivet kommer samman, för Leksand har inte spelarna som på egen hand avgör matcher. Stabilaste lagdelen är målvakterna där det finns klass. Har nu tappat i stort sett all sin talang och majoriteten av stjärnorna har lämnat. Ett par chansvärvningar och en kvarlämnad stomme som visserligen håller hyfsad nivå men som ändå känns osäker gör att Leksand nog får inrikta sig på att undvika åttondeplatsen i vinter. Det ser inte alls bra ut och även om ett par tunga förstärkningar kommer efter seriestart så förändras inte den åsikten.

7) AIK

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 14

Kommentar: Som tidigare nämnt en väldigt stark forwardsuppsättning framför en svag backuppsättning och något osäkra kort i målet. En potentiell förstakedja i Lisa Johansson, Fanny Rask och Erica Udén Johansson som kan göra det jobbigt för alla motstånd. Det är också där någonstans AIK:s chanser ligger - att spela offensivt och göra det jobbigt i defensiv zon för motståndarna. För tittar man på laget så ser det oroande tunt ut bakåt. Lagbygget känns kanske inte helt genomtänkt och sett till truppen så är detta inget topplag i vinter. Monumentalt ansvar kommer att vila på Finlands stjärnmålvakt Meeri Räisänen.

6) Djurgårdens IF

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 16

Kommentar: Har fin spets i laget men inte riktigt bredden i lagdelarna som ett, på förhand, mästarlag behöver ha. Kan matcha ett par bra formationer men djupet känns lite oroande. Behövs att ett gäng spelare blommar ut. 

Djurgården har inte förstärkt lika övertygande som framför allt Brynäs och HV71, men laget har ändå ett gäng riktigt intressanta nyförvärv i framför allt Lova Blom, Allie Munroe och Sarah Bujold. Sen sticker så klart värvningen av Jennifer Wakefield ut något oerhört, en spelare som alltid öser in poäng och som motståndarlagen måste se upp för i varje byte. Djurgården kommer vara ett topplag i vinter men kan nog vara med och slåss om fjärdeplatsen bakom Luleå, HV 71 och Brynäs. 

5) Modo Hockey

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 16

Kommentar: Väldigt vasst målvaktspar och ett gäng riktigt intressanta spelare gör att Modo kommer in i säsongen med en spännande trupp där det på förhand inte känns fullt ut så komplett men som med rätt utveckling kan bli hur bra som helst. Modo har nämligen ett av SDHL:s mest talangfulla lag med nio spelare födda under 2000-talet. Många av dessa talanger kommer också redan i vinter att få stora roller vilket kan ses som både en styrka och en svaghet. Sett till spets kan inte 00-talisterna matcha sig med spetsen i toppkonkurrenterna, och där finns Modos stora akilleshäl. Men känslan är ändå att Öviks-gänget kan lura lite i vassen och med jackpot på spetsvärvningarna bli ett otäckt lag att möta i slutspelet till våren.

4) Linköping HC

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 16

Kommentar: De senaste årens givna topplag känns inte riktigt lika vasst som tidigare år och har ingen lagdel som verkligen sticker ut i jämförelse med toppkonkurrenter. Hoppas mycket på nyförvärven som måste göra succé för att LHC ska lyckas. 

Men är det något en har lärt sig så är det att aldrig räkna ut Linköping. Förra säsongen såg laget svagt ut men tog sig ändå hela vägen till final, även om mycket berodde på toppspelare som hämtades in inför slutspelet. Har nu tappat många viktiga pjäser och nyförvärven glänser väl inte riktigt så mycket som vi vant oss att de brukar göra i Cluben. Förlusterna av Lara Stalder, Kennedy Marchment, Sidney Morin och Anna Kjellbin svider dock något oerhört och är nästan omöjliga att ersätta!

3) Brynäs IF

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 19

Kommentar: Wow. Nu börjar jag nästan dregla. Här har man inte bara hämtat in en toppspelare. Nej, Brynäs har förstärkt med en, två, tre, fyra, fem, SEX spelare som alla kan tillhöra toppskiktet av SDHL den här säsongen. På förhand seglar Brynäs upp som en av favoriterna att vinna såväl grundserien som slutspelet. Ska man se till ren spets så finns det nog inget lag i ligan som har det lika bra ställt som Brynäs, och får de ihop allt så kan det bli riktigt bra. 

Det finns spets och bredd bland såväl backar som forwards. Den enda lagdelen som egentligen talar emot Brynäs är målvakterna, klarar någon i duon av att kliva fram och bära laget genom ett helt slutspel? I övrigt; toppklass. 

2) Luleå Hockey

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 21/25

Kommentar: Snuddar på fyra även på forwards men har faktiskt inte riktigt samma bredd som till exempel storsatsande HV 71. Men Luleå kan ändå stoltsera över ett rakt igenom högklassigt lagbygge. Det osar klass överallt!

Har fått behålla de främsta stjärnorna från förra säsongen och även om spelare som Rebecca Stenberg och Melinda Olsson försvunnit så är det något Luleå kommer klara av. Har några av ligans främsta stjärnor, men vad som framför allt talar för dem är kontinuiteten. Inget lag i SDHL känns lika samspelt. Har dessutom kraften att kunna förstärka om de känner att det behövs. Emma Nordin, Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski är attraktioner värda entrépengen.

1) HV 71

Målvakter

Backar

Forwards

Matchvinnare

Coacher

Totalt 20/25

Kommentar Har det väldigt bra ställt i samtliga lagdelar, där målvakterna får ses som den svagaste delen även om det också där ser starkt ut. HV 71 kommer kunna ställa ett ruskigt brett och spetsigt lag på isen. Har värvat otroligt vasst och spelare som Sidney Morin, Kennedy Marchment, Anna Kjellbin och Kaitlyn Tougas är högsta klass rakt igenom. Kommer att kunna ställa tre löjligt starka kedjor på isen, och åtminstone två backpar av högsta SDHL-klass dessutom. Får HV 71 ihop det här starka laget på papperet så blir de en attraktion i ligan. En mäktig satsning på alla sätt!