Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premiärskrällen: De nollade finalisterna

SDE-spelarna firarFoto: C More
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Linköping HC har spelat SM-final i fem av de sex senaste säsongerna.

SDE HF har under sina fem år i SDHL aldrig lyckats undvika negativt kval.

I seriepremiären stod dock SDE för en stjärnknock och vann på bortaplan med 0-2.

– Det här ska ju inte vara möjligt för LHC men det är SDE som gör en kanoninsats, säger C Mores kommentator Alexander Svanström. 

Ny säsong för med sig nya möjligheter och i kvällens seriepremiär av SDHL kom det eviga bottenlaget SDE HF att öppna på absolut bästa sätt när de på bortaplan mot Linköping HC vann med 0-2.

Segern grundlades i den andra perioden där nyförvärvet Kelty Apperson sköt matchens enda två mål och chockade Linköping som aldrig kunde resa sig. Tillsammans med Apperson var målvakten Sofia Reideborn kvällens stora hjälte då burväktaren räddade samtliga 31 skott från Linköping och höll nollan.

För SDE HF kom det också att bli en historisk premiärkväll då laget för första gången någonsin vann sin första match för säsongen - de fem senaste säsongerna har samtliga premiärer slutat med förlust och i fyra av fem premiärer har det dessutom blivit utklassningssiffror till motståndets favör.

Tippade topplaget utklassade Leksand

I Leksand utspelade sig en betydligt målrikare tillställning där det tippade topplaget HV71 stundtals hade lekstuga mot ett betydligt svagare motstånd, och när slutsignalen ljöd så hade HV71 vunnit premiären med siffrorna 2-6.

Jönköpingslaget har under våren och sommaren förstärkt laget med idel klassförvärv, och i kväll visade flera av dem framfötterna. Anna Borgqvist och Danielle Stone fick båda göra mål i sina debuter för HV71 - och var dessutom fräcka nog att göra det mot sin förra arbetsgivare. Duon värvades nämligen från Leksand inför säsongen.

Luleå vann i Norrlandsmötet

Längst uppe i norr kom Luleå att nolla Modo Hockey i en tät och målsnål match som bjöd på mycket kamp och en hel del skönspel. Den finländska superstjärnan Michelle Karvinen var på spelhumör och gjorde stundtals lite vad hon ville på isen - och hon fick också lämna matchen med ett mål och ett assist. 

– Det är kul att vi är i gång igen. Även om vi var lite nervösa i starten av matchen så blev det bättre och bättre, säger hon till SVT.

AIK vann Stockholmsderbyt - nollade rivalen

I huvudstaden ställdes Djurgården mot AIK och där hade AIK:s nya superkedja med Lisa Johansson, Erica Udén Johansson och Fanny Rask lekstuga.

Kedjan låg bakom båda målen när AIK vann med 2-0, och tack vare segern bröt man också en åtta matcher lång förlustsvit mot just Djurgården som AIK inte hade besegrat sedan 2017.