Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lara Stalder vill vinna guld med Brynäs – innan hon flyttar hem

Lara Stalder.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Hon har fått de finaste av individuella priser i SDHL och gjort över 455 poäng på 226 matcher.

Men OS-bronsmedaljören Lara Stalder saknar, trots spel i fyra SM-finaler, ett SM-guld.

Nu gör Brynässtjärnan sina sista matcher Sverige när just det där SM-guldet ska bärgas.

– Det skulle vara det perfekta slutet, säger den schweiziskan.

Hon har varit en av den svenska klubbishockeyns klarast lysande stjärnor de senaste åren, Lara Stalder.

Schweiziskan som spenderat sex säsonger med spel i två olika klubbar, spelat finaler och vunnit individuella utmärkelser.

Nu väntar ytterligare en när SM-finalserien mot Luleå inleds under fredagskvällen.

– Det har varit en lång resa. Men vi har byggt något bra den här säsongen. Nu är vi nära vårt mål: att vinna guld. Men finalen är det sista steget att ta. Vi har inte vunnit något än, det känns bra att ha kommit hit men vi är inte där vi vill vara ännu.

Hur har säsongen varit för er som lag?

– Vi har kommit ihop som grupp. Varje vecka är på plats, vi är fokuserade och gör jobbet. Vi har utvecklats hela året. Nu är det bara detaljerna kvar. Vi har gjort det som krävs hela tiden.

För det är som bekant Brynäs och Luleå som de senaste åren gjort upp om guldmedaljerna. 2023 är tredje året i rad som lagen ställs mot varandra i SM-final.

Så ska Luleå besegras i SM-finalen

Det är också de som i nästintill sedvanlig maner gjort upp om seriesegern i grundserien dessförinnan.

Hur är rivaliteten mellan lagen?

– Det är grymt! Det har byggts upp en stark rivalitet. Det är alltid bra matcher mellan oss och vi visar verkligen upp sporten från sin bästa sida. Det är de bästa spelarna på damsidan mot varandra, säger Stalder.

För det är inga dåliga lag.

Både Brynäs och Luleå har som bekant trupper fyllda av världsspelare.

– Sen vill ju vi styra matcherna och det blir verkligen en bra kamp mot dem varje gång. Du vill, och måste, alltid göra ditt bästa i varje byte. Du måste prestera på topp för att du spelar mot de bästa. Det är riktigt roligt att få göra det, så nu ser jag framemot att få göra det igen.

Nu gör hon det dessutom i en ny roll.

– I år har jag spelat lite längre bak i planen, ligga i lite defensivare ytor på isen. Min roll har förändrats från i fjol och jag har fått spela mer center med större defensivt ansvar. Men det har gått bra och jag tror att det kan löna sig i finalen.

Var det något du själv ville eller som du kände att du var tvungen att göra för lagets skull?

– Det var inte att jag kände att ”jag måste göra det här”. Det handlar egentligen om var laget behöver mig, hur jag kan hjälpa laget på bästa sätt. 

Lara Stalder har fått en ny roll i Brynäs

Det är dessutom en skillnad mot tidigare. Inte minst med tanke på att hon tidigare vunnit så väl assist-, skytte- och poängligan i SDHL vid mer än ett tillfälle.

På det har hon tilldelats Guldhjälmen som ligans bästa spelare och satt poängrekord två gånger i grundserien. Först genom att göra 82 poäng säsongen 20/21 och sedan genom att göra 89 poäng säsongen 21/22.

– Det har varit en ny utmaning att få spela mer center. Det har varit roligt att få utmana sig själv och försöka lära sig nya saker i spelet varje dag. Det är viktigt att kunna hantera de delarna av spelet, inte bara göra poäng.

Frågan är om det blir detaljen som blir avgörande i slutändan?

– Haha... precis som för laget har jag fått göra en lång resa hit. Jag har lärt mig mycket i alla fall..., säger hon hemlighetsfullt.

För hennes egen del blir SM-finalserien också speciell. Det är nämligen hennes sista matcher i SDHL och Sverige. Detta sedan hon 2017 kom till Linköping, flyttade till Gävle och Brynäs 2019, innan flyttlasset i vår går hem till Schweiz.

Detta för att spela i sin hemstad Zug.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Stalder.

28-åringen som lämnade Schweiz redan 2012, detta efter att ha VM-debuterat som 16-åring ett år tidigare.

Därför flyttar hon hem till Schweiz och Zug

Då var det spel i USA och studier på University of Minnesota-Duluth som väntade. Därefter hamnade hon alltså i Sverige.

Väl här har hon fått med sig mycket som hon vill ta med sig hem.

– Jag kommer ha allt som jag haft här i Sverige och det jag fått med mig från åren jag spelat utomlands. Jag kommer få spela semiprofessionellt och nu kan jag få vara med och bygga framtiden för nästa generation. Det är som en dröm att få göra det, säger hon och fortsätter:

– Jag har en organisation bakom mig i Zug som vill vara med på resan som Brynäs gjort i Sverige. Nu vill jag ta med mig allt jag lärt mig dit och bidra till ishockeyn i Schweiz. Det känns speciellt att få göra det i min hemstad.

Men först är siktet inställt på ett SM-guld våren 2023.

För Stalders egen del blir det femte gången gillt att ta ett SM-guld efter hennes fyra tidigare silver, varav de senaste kommit 2021 och 2022.

– Vi har fått känna på hur det är att stå på andra sidan... då lär man sig vad som krävs och hur gärna man vill vinna. Hela laget är hungriga och taggade på att ändra på det, säger hon och avslutar:

– Vi har lärt oss vad som krävs för att vinna. Vi vill verkligen ha guldet nu. För egen del vill jag inget hellre än att ta ett guld innan jag lämnar Sverige. Det skulle vara det perfekta slutet här.