Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kängan mot Wikegård: ”Sitter och killgissar”

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERLAND SEGERSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tuffare spel, som spelarna är förberedda på, ger färre hjärnskakningar. 

Ja, trenden är tydlig inom svensk damhockey.

– Jag är helt övertygad om att det finns ett samband, säger Morgan Johansson, projektledare för Nollvision, som samtidigt skickar en känga mot tv-experterna:

– Jag är bekymrad över att många personer kan sitta i tv och killgissa. 

Sedan tre år tillbaka arbetar Morgan Johansson med projektet Nollvision, som syftar till att reducera antalet hjärnskakningar inom svensk ishockey.

Ett arbete som SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och förbundet står bakom. 

Och hittills har insatsen burit frukt, minst sagt.

För varje säsong som projektet varit verksamt har hjärnskakningarna blivit färre och färre.

– Trender för mig betyder att något sker över fler än tre säsonger. Det är viktigt att poängtera. Vi får inte slappna av nu, även fast det är en positiv indikation, säger Morgan Johansson.

Vid Nollvisions födelse 2018 var hjärnskakningar på både herr- och damsidan skrämmande närvarande.

Kväll efter kväll. 

När säsongen 18/19 summerades kunde man konstatera minst en hjärnskakning per omgång i SHL och SDHL.

Siffrorna förbryllade.

– Det var knappt något fysiskt spel inom damhockeyn, så varför hade vi den mängden av hjärnskakningar? Procentuellt var det på samma nivå som i SHL. Vi förstod det inte.

Damerna ådrog sig dessutom fler hjärnskakningar på träningar.

– Vi granskade det och såg att det skedde massa incidenter. Det var ett högt antal hjärnskakningar på träningar, berättar Johansson.

Det ledde till en studie i Leksand förra året, där poängen var att jämföra det fysiska spelet för herrar och damer.

Varje tackling loggades i ett positioneringssystem, träningar filmades och resultatet var tydligt.

– Spelarna i Leksands J20- och SDHL-lag fick bära tandskydd, som registrerade alla smällar. Då visade det sig att smällarna på tjejerna tog framme vid pannan eller uppe på hjässan. På killarna var det däremot på sidan. Tjejernas smällar var färre, men kraftigare. Grabbarnas slag i sidan var inte speciellt kraftiga men förekom oftare.

Johansson och hans kolleger kunde endast dra en slutsats.

– Vi analyserade materialet och förstod att det skapades av tjejerna själva. De satte sig i dåliga positioner och åkte in i spelare med framåtlutat huvud. De var inte med, eller beredda på smällar. Det handlade om det fysiska spelet. 

Uppmanade domarna att INTE följa regelboken

Johansson, som själv varit huvuddomare i SHL sedan 1998, började därför uppmana domarna i SDHL att se mellan fingrarna när spelarna hamnade i kampmoment, som vanligtvis i damhockey renderar i utvisningar då tacklingar inte är tillåtna.

– År 1 steppade vi upp det lite och sa till domarna att ha en lite högre toleransnivå för det fysiska spelet. Då sjönk det lite, med sex-sju hjärnskakningar. Efter studien i Leksand höjde vi rekommendationerna ytterligare.

När damsäsongen nu är över kan Nollvision presentera rena glädjesiffror i hjärnskakningskolumnen. 

Endast åtta hjärnskakningar rapporterades under vintern 20/21 vilket är en 400-procentig minskning jämfört med när projektet startade 2018.

– Nu är damspelarna mer beredda och påslagna under träningar och matcher. Spelare åker inte med huvudet ned mot isen, utan de tittar upp. Det är jättestor skillnad under de här två åren. 

Morgan Johansson tycker att finalen mellan Luleå och Brynäs talade sitt tydliga språk över hur damhockeyn utvecklats under de senaste säsongerna. 

– Skulle man endast gått efter regelboken i finalen hade vi haft 10-15 utvisningar för ”body-checking”, som egentligen inte är tillåtna.

Hur känns det som domare att berätta för domarkolleger att de egentligen inte ska följa vad som står i regelboken?

– Det är alltid en tolkningsfråga. Där har vi det stora problemet för domarna också. Jag tycker synd om domarna och spelarna i damhockeyn för de vet inte exakt var gränserna går någonstans. 

Johansson vill ändå vara tydlig med att han inte vill uppvigla till våld genom att damerna nu får spela tuffare och mer fysiskt.

– Jag förespråkar inte brutalt spel, tvärtom. Inom herrhockeyn kommer open ice-tacklingar försvinna. Spelet går fortare för varje år och du riskerar för mycket genom att tackla på det viset. En tackling handlar ju om att separera spelare från puck. 

Open ice-tacklingar kommer alltså vara ett minne blott inom en snar framtid?

– Det tror jag. Open ice-tacklingar innebär en jättestor skaderisk. Varannan open ice-tackling ger en 50-procentig risk att få en hjärnskakning. Det behöver inte vara en ful tackling, utan det handlar om energi och kraft vid smällen. Det är tonvis av kraft som sätts i rörelse.

En positiv trend går annars att urskönja även för herrhockeyn, även fast Johansson vill avvakta med att presentera några siffror då säsongen ännu inte är färdigspelad.

Johansson har, förutom uppmuntran till mer fysiskt spel för damerna, en annan förklaring till minskningen av antalet hjärnskakningar.

– Attityden har förändrats. Vi ser att antalet hjärnskakningar sjunker i Hockeyallsvenskan och SHL med. Det handlar om en medvetenhet, för vi pratar och informerar mer om det nu än tidigare. Utbildningen har också en stor del i det här.

Johansson följde själv SDHL-finalen mellan Luleå och Brynäs för en knapp månad sedan och reagerade då på experten Maria Rooths utspel om att hon inte vill se mer fysiskt spel inom damhockeyn.

På samma sätt har Johansson tidigare ifrågasatt varför delar av Hockeysverige förespråkar slagsmål eller open ice-tacklingar då flera hjärnskakningar går att härleda till de momenten inom sporten. 

Han hoppas att Nollvisions arbete kan utbilda den breda hockeymassan.

– Detta är ren fakta och jag är bekymrad över att många personer kan sitta i tv och killgissa. Det kan Niklas Wikegård hålla på med och jag går i gång när Maria Rooth uttalar sig som hon gör i SVT, för någonstans har inte hon på fötterna för det hon säger. Vi får ingen ordning på hjärnskakningsproblematiken på det viset. Sluta killgissa och lyssna på fakta.

LÄS MER: Det är direkt skadligt att resonera så