Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Luleå tar tredje raka guldet efter dramatik

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

LULEÅ. Luleå är svenska mästare för tredje året i rad.

Guldet säkrades efter att Petra Nieminen avgjort i sudden death. 

– Vi är mästare, men att be mig försöka att beskriva vad jag känner är omöjligt, säger Nieminen. 

Luleå inledde den tredje SM-finalen på absolut bästa sätt. Hemmalaget tryckte tillbaka Brynäs långa stunder och tvingade gästerna att ta en tidig timeout redan efter dryga fem minuter. En timeout som fick effekt. Några minuter tog Brynäs ledningen med både 1-0 och 2-0. Båda gångerna var det Josefine Bouveng som gjorde målen. Fint framspelad av Katerina Mrazova och Lara Stalder. 

Ledningsmålen gav Gävle-laget självförtroende som höll i sig långt in i den andra perioden. Brynäs, som var tvingade att vinna matchen för att hålla liv i finalserien, arbetade hårt och visade prov på ett fysiskt spel som gjorde det svårt för Luleå.

Hemmalaget krånglade sig ur Brynäs spelövertag och med knappa minuten kvar av mittperioden kunde Luleå också reducera. Noora Tulus vandrade in med pucken i anfallszon och mötte ett försvarande Brynäs som blev stillastående. Tulus gick in nära Brynäs målvakt och avslutar med en backhand i nättaket. Ett mål som verkligen satte fart på Luleå – och en kvittering hängde i luften.

Emma Nordin: ”Det är mäktigt”

Den tredje perioden blev mer spännande än underhållande. Perioden inleddes med ett bastant Luleåtryck som inledde jakten på kvitteringen. Brynäs stod emot och tog sig in i matchen igen och jämnade ut spelet. I mitten av perioden skapade Brynäs alltmer men då presenterade sig Luleås finska stjärna Viivi Vainikka. 

Hon lurade en Brynäsback på den blå linjen och avancerade in mot Brynäsmålet. Hon avslutade i samma kryss och nättak som Noora Tulus gjorde i mittperioden. Den tredje SM-finalen är helt jämn. I slutet av perioden var Luleå hetare och såg ut att vid några tillfällen få till ett avgörande som också skulle innebära att hemmalaget skulle vinna SM-guld. Ingen av lagen lyckades göra något mål och matchen gick till en ny sudden death. 

Luleå inledde sudden death klart bättre och åtta minuter in i perioden avgjorde Petra Nieminen och säkrade ännu ett SM-guld. 

– Vi har så många duktiga och skickliga spelare i laget. Det finns så mycket att ge i varje byte för oss, säger Petra Nieminen på isen i guldyran. 

Finalserien visserligen 3-0 i matcher – men det var en betydligt jämnare matchserie än vad de siffrorna pekar på. Det menar Luleås guldhjälte Emma Nordin.

– Det var två mycket skickliga lag som gjorde upp om guldet i år. En rolig finalserie att spela. Brynäs var bra, men vi lyckades till slut vinna. 

Guldet är Luleås tredje raka, och det fjärde totalt för klubben.


Erik Sandberg