Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Har väldigt svårt att inte tänka dessa mörka tankar”

Selma Aho under en match mot Brynäs i september 2017. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Allt hon vill göra är att spela ishockey med sina vänner. 

Och ha en normal vardag, precis som andra tonåringar.

Men det går inte. Smällen för snart ett år sedan är fortfarande ett hinder för allt. 

– Det gör ont varje dag i mig att inte kunna vara med. Jag har väldigt svårt att inte tänka dessa mörka tankar, säger Selma Aho, 19 år. 

Selma Aho kommer från en stor hockeyfamilj i Umeå. Storebror Samuel har länge varit en tongivande back i Hockeyettan för Vännäs HC, Sebastian har vunnit SM-guld med Skellefteå och spelar nu i Nordamerika, lillasyster Selina spelar i samma lag (HV 71) som Selma och yngsta syskonet Simon har just vunnit silver i tv-pucken med Västerbotten. 

Men de senaste åren har ishockeyn inte bara gett glädje till familjen.

Förra hösten tvingades Samuel lägga av med ishockeyn efter att ha drabbats av sin femte hjärnskakning, ”Om än det varit en stor del av mitt liv så är det helt enkelt inte värt att riskera att bli permanent skadad” sa han då till Västerbottens Kuriren. 

Och bara två månader efter Samuels besked drabbades nästa familjemedlem. När Selma den 3 december, borta mot SDE, brakade in i sargen blev det starten på en av hennes jobbigaste perioder hittills i livet. Kanske den tyngsta.

För efter att ha åkt in med huvudet först och drabbats av hjärnskakning har hon inte kunnat återvända till ishockeyn. Om hon kan återvända är fortfarande ett enda stort frågetecken.

– Jag upplever att det står väldigt stilla just nu - att det inte går framåt eller blir bättre och det är så klart frustrerande. Jag har träffat läkare och kommer fortsätta träffa ytterligare läkare som förhoppningsvis kan hjälpa mig på något sätt. Prio ett är att må bra utanför hockeyn, sen vill jag så klart mer än allt komma tillbaka till hockeyn och laget igen. Det gör ont varje dag i mig att inte kunna vara med. 

https://www.instagram.com/p/BorMt7uAKIA/

"Påverkar min vardag på många sätt"

Samtidigt som HV 71 går starkt i SDHL har Selma inte ens kunnat träna på riktigt med laget, och under hösten har hon blivit allt mer deprimerad av situationen.

– Skadan har absolut påverkat mitt psykiska mående och jag skulle säga att det påverkats väldigt mycket tyvärr. Det är otroligt påfrestande när det tar så lång tid, att det kan gå helt okej en period med jobb och lite mer träning till att sedan inte kunna träna alls och bli sjukskriven från jobbet. 

– Det tär väldigt mycket på psyket att få det kastat i ansiktet gång på gång att detta kommer ta tid. Det är otroligt tufft. 

Hur går tankarna när det är så här, är det mycket mörka tankar?

– Det är det absolut, det är mycket tankar och frågor om framtiden, dels om jag kommer kunna spela hockey igen men även hur mitt liv utanför hockeyn kommer se ut, om jag kommer bli av med hjärnskakningen fullt ut eller om det är något som kommer vara med mig nu. Jag har haft väldigt svårt att inte tänka dessa mörka tankar och det är påfrestande att ständigt ha det i huvudet. 

Men som om inte ishockeyn vore nog, så har hjärnskakningen även medfört problem utanför isen. Selma har under en längre tid varit sjukskriven från sitt jobb. De tyngsta dagarna orkar hon inte ens umgås med sina vänner. 

– Jag skulle säga att hjärnskakningen påverkar min vardag på väldigt många sätt, jag har precis varit sjukskriven en tid från jobbet för att det blev för mycket. Det är svårt i perioder att lova att jag kan vara med på någon aktivitet eller liknande då jag inte vet hur jag kommer må den dagen. Min vardag som förut kretsade kring hockey gör inte det längre - i alla fall inte där jag är just nu.

"Hjälper att lugna min panik"

Samtidigt som storebror Samuel har återvänt till ishockeyn på en lägre nivå, han spelar nu med Umeå Kings i Hockeytrean, verkar det inte bli något spel den här säsongen för Selma. 

Ett av ishockeyns största problem, hjärnskakningar, skördar offer varje månad och trots att det görs stora satsningar för att förebygga dessa skador så fortsätter de att radas upp.

Och mörkret saknar ibland det där ljuset i slutet av tunneln.

Men ibland kan Selma Aho se det. Och tack vare att Samuel kunnat återvända till ishockeyn tänds ibland en lampa optimism: 

– På grund av att Samuel varit med om det så många gånger så var jag redan från början medveten om hur det faktiskt kan gå när det gäller hjärnskakningar i och med att det funnits väldigt nära mig. Men samtidigt har det nog hjälpt mig också - när jag ser hur han kan leva ett bra liv och faktiskt kunnat börjat spela lite hockey igen trots allt som har med hans hjärnskakningar att göra. Jag tror det hjälper mig att lugna min panik och oro inför framtiden en aning i alla fall.