Hånade motståndare – för funktionsnedsättning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Djurgårdens Elin Johansson berättar att spelarna reagerade kraftfullt mot hånen riktade mot hennes lagkamrat.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Djurgården IF var på väg mot utklassning i mötet med Brynäs IF.

Det blev för mycket för en spelare i Brynäs som började håna en spelare i hemmalaget för hennes funktionsnedsättning – något som fick med- och motspelarna att se rött.

– Alla blev riktigt arga. Hennes medspelare blev också det, de höll ju med om att det inte var okej, säger Elin Johansson i Djurgården.

Vårens SM-slutspel i ishockey avslutades med en del tråkiga rubriker efter att Linus Söderström blivit kallad för "särbarn" av en Brynäs-spelare.

Nu har det tyvärr hänt igen. En Brynäs-spelare ska under lördagens möte i SDHL ha fått nog när Djurgården gått ifrån målmässigt och spelaren ska då ha riktat sin ilska mot en Djurgårdsspelare som spelar med en funktionsnedsättning. 

Brynässpelaren ska både på isen och i periodpausen ha hånat Djurgårdsspelarens hörselskada verbalt.

– Hon spelar med hörapparat på båda öronen, vilket är välkänt i  ligan. Efter några mål i baken så verkade väl den här spelaren tappa huvudet och försöka slänga lite skit på oss. Vilket bara blev personangrepp på vår spelare, säger Elin Johansson.

Hur reagerade ni då?

– Alla blev riktigt arga. Det är absolut inte okej. Det är ju samma sak som att håna någon för etnicitet, religion eller till exempel Asperger.

Medspelarna blev också arga på spelaren

När spelarna i Brynäs hörde vad deras medspelare skrek så ska även de ha reagerat kraftigt mot nämnda spelare, som ändå fick fullfölja matchen.

– Hennes medspelare blev också riktigt arga. De höll ju med om att det inte var okej. Vad de har sagt till henne efter matchen vet jag tyvärr inte.

Hur mådde spelaren som fick utstå detta efter matchen?

– Hon var upprörd. Men hon visade det inte så mycket för oss. Klart man står på sig egentligen.  Men jag hoppas att hon kände stöd från oss som reagerade på det.

Du känner att det passerade en gräns?

– Verkligen. Ännu värre att man inte kan ge spelaren en riktig avstängning heller. Med tanke på att domarna inte har sett situationerna.

"Spelaren har bett om ursäkt"

Efter matchen ska Brynässpelaren ha kommit fram och bett om ursäkt för hånet på och utanför isen.

– Brynässpelaren kom direkt efter matchen och bad om ursäkt men det som hänt är givetvis illa. Det här beteendet är inget varken Djurgården och Brynäs står bakom och vi för en intern dialog med Brynäs om denna händelse, säger Angelica Lindberg, medieansvarig i Djurgårdens IF. 

Efter att SportExpressen uppmärksammat händelsen har nu även klubbchefen Johan Stark uttalat sig i ärendet:

– Det är absolut ingenting vi står för, och jag känner mig oerhört besviken över att det har hänt. Vi jobbar stenhårt för att ha en bra värdegrund i vår förening och så händer det såna här saker. Det känns inte alls bra, men samtidigt så blir det en läropeng för samtliga inblandade och vi ska göra allt vi kan för att få stopp på det här.


LÄS ÄVEN: Klubbdirektör Johan Stark: "Har fått en blackout"