De skickar ett långfinger av stål till hockeysverige

Luleå Hockey är sveriges ledande hockeyförening
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Luleå Hockey har tagit över hockeysverige
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVANG

Luleå Hockey vinner SDHL för fjärde året i rad. Och toppar SHL.

Luleå. Luleå. Luleå. Luleå. Luleå.

Säg det tio gånger till. Vänj er vid tanken. 

Luleå är Sveriges just nu ledande hockeystad.

Att Luleå Hockey varit en förening på frammarsch i svensk ishockey är ingen nyhet. 

Åtminstone inte för den som även hållit ett öga på SDHL.

Där är föreningen sedan sin första säsong dominanter - eller vad sägs om fyra seriesegrar på lika många år? Hur många klubbar i svensk ishockey kan stoltsera med samma facit i modern tid? Svaret: bara Skellefteå AIK, som vann SHL fyra säsonger i följd från 12/13 till 15/16. 

Under dessa år som Luleå vunnit SDHL har det också sedermera mynnat ut i guldfirande och medaljer runt halsen framåt våren - och mycket ska till för att det inte slutar så heller den här säsongen. Det finns inget lag i ligan som hotar Luleå inför slutspelet och känslan är att det enda som kan stoppa dem - är de själva. 

***

Samtidigt har föreningen sitt herrlag högst upp i SHL.

Om en och en halv månad kan Luleå ha skrivit ny ishockeyhistoria. Om "Bulan" Berglunds mannar kan hålla lagen bakom sig hela linan ut så blir Luleå den första föreningen någonsin att vinna grundserien i såväl herrarna som damernas högsta liga i svensk ishockey. 

Luleå, alltså. En stad och en kommun som inte ens tar sig in på topp 20 över landets största sett till invånarantal. Den nordligaste belagda elitföreningen i våra två största sporter. 

Det är ett kraftigt underbetyg och ett hånskratt mot Stockholm, Göteborg, Malmö och alla andra storstäder att lilla Luleå lyckats med det här.

Det är ett långfinger av stål.

Och förhoppningsvis, för svensk ishockeys bästa, en väckarklocka för alla andra.

* * * 

Men det stannar inte där. Seriesegern och serieledningen är imponerande nog.

Men Luleå Hockey förtjänar beröm för så mycket mer än bara det sportsliga. Föreningen ligger långt fram i satsningen mot en jämställd sport och har som mål att inom några säsonger ha heltidsanställda hockeyspelare även av det kvinnliga könet. 

Det är också få föreningar som jobbar så hårt just nu för att få publiken att komma till matcher, som värnar om sin ståplatspublik (när ska pampar inse att det är på ståplats de viktigaste ”kunderna” finns?) och ger ett så gott helhetsintryck som Luleå gör. 

Samtidigt som Färjestad BK i veckan gick ut på sociala medier om erbjudande att se en match från en Lounge med champagne i glasen, middagsbuffé och "”matchpulsen från bekväma soffor” så gick Luleå Hockey ut med gratis ståplatsbiljetter till lördagens hemmamatch för alla medlemmar i LuleåFans. 

* * *

”Bekväma soffor” är precis vad som dödar upplevelsen och stämningen på plats.

Ståplats är vad som håller på att försvinna, men som Luleå jobbar hårdast för att hålla kvar för att öka matchupplevelsen för samtaliga på plats. 

Därför tar jag av mig kepsen, och ni som känner mig vet att det sker i stort sett aldrig, och hyllar Luleå Hockey. För seriesegern. För satsningen mot jämställdhet.

Och för att de visar att även mindre städer kan lyckas i ett Sverige där allt blir mer centralstyrt och "Norrland" benämns mer som ett samhälle, än de 60 procent av Sveriges yta som det faktiskt täcker. 

Luleå. Luleå. Luleå. Luleå. Luleå. Sveriges just nu bästa hockeystad.