Salming: "Tänkte att döden knackade på"

Foto: YLWA YNGVESSON
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Börje Salmings kropp har fått stå ut med det ena och det andra under hockeykarriären. 

Men inga smällar eller skador har varit så obehagliga som rädslan för cancern. 

– Man tänker att det är döden som knackar på dörren, säger Börje Salming till Aftonbladet.

För drygt tre år sedan var Börje Salming på undersökning. Den visade ett förhöjt PSA-värde. Normalt ska värdet ligga på 2-3 men hans var uppe på 14. Han blev då skickad till en specialistläkare med fokus på prostatan för att ta ytterligare prover. 

Det var en lång månad av väntan och dödsångest som låg framför honom innan provsvaren dök upp. 

– Man tänker att det är döden som knackar på dörren, säger Börje Salming till Aftonbladet. 

Han hade inte prostatacancer. De förhöjda värdena berodde troligtvis på en infektion. När det goda beskedet kom tog han ett glädjeskutt på gatan utanför.

– Familjen var lika nervös som jag när jag ringde dem. det var en lättnad för alla. Men för barnen berättade jag först i efterhand, när jag hade de goda nyheterna. 

Trots det här är han inte friskförklarad. I början fick han gå på kontroller varje månad, i dag är det mer sällan, någon gång per år. 

Börje Salming: "Gå och ta det här provet"

Nu uppmanar han alla att gå och testa sig. Salming själv var ute i god tid, men han tycker att allt för få går till läkaren för att göra ett PSA-prov. Därför delar han med sig av sin historia och sina erfarenheter. 

– Jag vill hjälpa till. Fan, gå och ta det här provet. Det är bara ett blodprov så är det klart. Och då slipper man fundera varför man inte gjorde det tidigare, säger han. 

Förutom att berätta om sina erfarenheter är Salming även involverad i en ny kokbok. Boken heter ”Den blå kokboken”, och är skriven av Annan Benson. Boken ges ut till förmån för prostatacancerförbundet. 

PSA

PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen .Det är ett äggviteämne, enzym som finns naturligt i kroppen även hos friska män. Halten i blodet mäts genom att man tar ett blodprov i armvecket, och brukar anses vara normalt under tre mikrogram per liter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.