Salming om skräcken: "Jag blev alldeles kall"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ylwa Yngvesson

Han tackade nej till idrottsakademins hederspris.

Skräcken för att prata inför folk var större än glädjen över att ta emot priset.

I "Sommar i P1" berättar Börje Salming om rädslan för att tala inför folk, om sin pappas död – och om hur brutalt det var att spela i NHL under 1970-talet.

Han anses vara en av världens bästa hockeyspelare genom tiderna.

Men skräcken för att tala inför publik har följt Börje Salming genom hela karriären.

Rädslan fick honom bland annat att tacka nej till att ta rollen som lagkapten i Toronto Maple Leafs.

– Det var som att jag inte fattade hur stort det var. Eller så fattade jag det, men kunde inte sätta mig över rädslan över att prata inför folk, säger han i "Sommar i P1".

"Kändes som att jag skulle dö"

I radioprogrammet berättar han om en välgörenhetsmiddag där han tvingades tala inför publik.

– När konferencieren ropade upp mig på podiet blev jag alldeles kall. Det kändes som att jag skulle dö, eller i alla fall svimma, säger han.

– Den där obehagskänslan kommer tillbaka varje gång jag är i en liknande situation, fortsätter Börje Salming.

Rädslan har fått honom att undvika situationer där han behöver tala inför människor eller riskerar att bli spontanintervjuad framför tv-kameror.

Börje Salming har bland annat slutat gå på idrottsgalan.

Han fick beskedet om att han skulle få idrottsakademins hederspris, men tackade nej eftersom han då skulle behöva hålla tal inför publiken på idrottsgalan.

– Det var inte värt det – att behöva gå upp inför hela den där publiken och alla tv-kameror, säger Börje Salming.

Pappan dog i tragisk olycka

När den svenske hockeylegendaren var fem år gammal dog hans pappa.

– Min pappa Erland dog när jag var fem, han jobbade i gruvan i Kiruna. Jag var hemma med mamma när min morbror dök upp. Han sa att vi måste åka till sjukhuset för att det hade varit en olycka i gruvan. Pappa hade fastnat i ett transportband och krossat tinningen, han dog direkt, berättar Börje Salming.

– Att inte ha en pappa som försvarar en eller tröstar. Att inte ha en pappa som hjälper till med skridskorna, som kan lyssna eller ge mig en kram när jag är ledsen. Jag lärde mig att bita ihop, att inte visa hur det kändes, fortsätter han.

I "P1 Sommar" berättar Börje Salming om hur det var att spela i NHL under 1970-talet – och om alla de skador han drog på sig.

– Under var och varannan match blev jag sydd utan bedövning, mest i ansiktet, runt handlederna och fotlederna. Sedan åkte jag direkt ut på isen och spelade igen, berättar Börje Salming i radioprogrammet.

– I dag måste spelare som har fått en hjärnskakning göra ett rejält uppehåll för att undvika men i framtiden. Men då satte lagets läkare upp handen. Såg man två av de tre fingrar han höll upp så var det bara att åka ut på isen igen, säger Börje Salming.

Sydde 300 stygn

En av de värsta skadorna Salming fått var under en match mot Detroit – när en spelare skar upp Salmings ansikte med sin skridsko. Svensken tvingades sy tre hundra stygn – men var tillbaka på isen och spelade igen efter bara några dagar.

– Det fanns en press på att jag skulle spela, oavsett hur skadad jag var, och jag ifrågasatte det inte. Jag fick hela tiden höra att jag var oöm och att det var bra. Så det blev min grej – att bara köra på och aldrig visa att det gjorde ont, säger Börje Salming.

– För att komma ifrån motspelarna snabbare klippte jag ner axelskydden och benskydden, jag använde en plåtsax. Materialaren blev tokig på mig och sa att jag fick skylla mig själv om jag blev skadad. Men jag ville ju vara så smidig som möjligt.

Värst var det att möta Philadelphia, berättar Börje Salming i "P1 Sommar".

– De hade en utstuderad skrämseltaktik. De var först i NHL med att ta in spelare som bara skulle slåss. Många i mitt lag var rädda när de mötte Philadelphia. Vi skämtade om att om man hade minsta lilla ont i halsen eller nageltrång så försökte man slippa spela, säger Börje Salming.

Börje Salming är nu 63 år gammal och debuterar som sommarvärd. "Sommar i P1" sänds klockan 13.00 under söndagen och programmet går att lyssna på i efterhand på www.sverigesradio.se/sommar och i appen Sveriges Radio Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.