Salming: ”Låt Greta bli vår statsminister”

Börje Salming.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I går utsågs Greta Thunberg, 16, till ”Årets kvinna 2019” i Expressen.

Någon som imponerats av miljökämpen är hockeyikonen Börje Salming, 67.

– Vilken fantastisk liten tjej. Sådär ska alla vara, precis som hon, säger Salming i en intervju med NSD.

Få har missat Greta Thunbergs framfart det senaste året.

Det som började med en skolstrejk för klimatet i augusti 2018 har i dag gjort henne till en av världens mest inflytelserika miljöaktivister.

Däremellan har hon hunnit med att läxa upp FN:s generalsekreterare, medverkat i ”Skavlan” och fått unga över hela världen att skolstrejka för klimatet.

– Jag tror inte att jag är någon särskild person, men jag har ett moraliskt ansvar att göra vad jag kan för att vända utvecklingen och få folk att förstå vad som händer om vi inte förändrar vårt beteende, sa 16-åringen, som har 233 000 följare på Twitter, i en intervju med Expressen den 8 mars. 

Börje Salming orolig för klimathotet

En som har inspirerats av Greta är hockeylegendaren Börje Salming.

I en intervju med NSD berättar Salming, som är född och uppvuxen i Kiruna, att han överväger att sluta flyga när han ska upp och hälsa på. 

Klimathotet gör honom orolig.

– Det är ju livsfarligt. Man försöker göra det man kan, sortera och så. Men nu har jag faktiskt börjat fundera på att ta nattåget varje gång jag ska till Kiruna. Det tar ju tre dagar, men då kanske det får göra det, säger han till NSD.

”Låt Greta bli statsminister”

Salming passar även på att hylla Sveriges största miljökämpe.

– Vilken fantastisk liten tjej, hon är ju grym. Sådär ska alla vara, precis som hon. Skicka fram henne mer, hon har ju modet och törs stå för viktiga saker. Till skillnad från våra politiker som bara pratar om sig själva. Låt Greta bli statsminister, då blir det nån jävla ordning här tror jag.

Greta skolstrejkade utanför riksdagen i augusti 2018
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.