Salming: "Hade ingen pappa som stod där"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Berättar om dödsfallet. I "Elfving möter" i P4 i dag berättar Börje Salming bland annat om hur hans pappa dog när Börje bara var ett barn. "Mamma fick kämpa", säger han.
Foto: Suvad Mrkonjic

Börje Salmings tuffhet gjorde honom till en legendar.

I P4-programmet "Elfving möter" berättar hockeyhjälten om hur han formades - av att förlora sin far redan vid fem års ålder.

- Man blev nog lite hårdare i sättet, säger Salming.

Börje Salming är en av svensk hockeys största spelare någonsin. Under 16 säsonger i Toronto Maple Leafs skaffade han sig legendarstatus - och 62-åringen hyllas fortfarande som en hjälte varje gång han visar sig i hockeymeckat Toronto.

Han var känd för att stå upp för sig själv i det stentuffa och ofta fula spelet i NHL under det vilda 70-talet. Och Salmings många skador är mytomspunna. Tuffheten som hjälpte honom ta sig igenom det kom tidigt.

"Mamma är jätteviktig"

SPORT-Expressen har fått en förhandslyssning av "Elfving möter", producerat av SMT Radio, som sänds i P4 klockan 12.15 i dag. Där berättar Salming om hur det var att förlora sin far Erland vid fem års ålder.

- Mamma fick kämpa på bra där som ensam och visst saknar man pappa. Han dog i gruvan, fastnade i ett transportband, for med och krossade tinningen, säger Salming.

- Man blir nog formad, blir nog lite hårdare i sättet. Jag hade ingen pappa som stod vid hockeyrinken och hejade, eller kanske tog hand om en när man vart ledsen eller gjorde illa sig.

Kvar fanns mamma Karin och brodern Stig.

- Visst, jag hade brorsan men han var fyra år äldre och hade fullt upp med sitt. Klart det var jätteviktigt att ha honom, men det var ingen pappa som stod där. Fast Stig har försökt hålla koll på mig, hela vägen upp och nästan till nu. Han är alltid storebror Stig, herren på täppan.

Mamma Karin, nu 86 år gammal, bor fortfarande kvar i Kiruna. Hon är en stor inspirationskälla för Börje.

- Mamma är jätteviktig. Hon har precis opererat knäskålarna men är helt klar i skallen. Jag hoppas jag fått dina gener brukar jag säga till henne.

Börje Salming stammar från byn Salmi men växte upp i Kiruna. Han brinner fortfarande för Norrland och sitt samiska ursprung.

- Jag tror man får lite jävlar anamma där uppe, man får inget alls gratis. Jag är väldigt stolt över att vara same och det har jag väl sagt till mina söner, att jag hoppas de strör ut min aska där uppe. De sa att vi vill ha någonstans att gå till mig så jag svarade: "Ja, men, ta lite grann och lägg någonstans här då."

"Kunde göra vad som helst"

Salmings "jävlar anamma" kom väl till pass i NHL. Där fick svensken ofta försvara sig med knogarna.

- På 70-talet var det riktigt rått där borta, man kunde göra vad som helst. Särskilt när det redan satt fyra-fem stycken i båset, då kunde de inte ta in någon fler och de lät vad som helst gå.

- När man spelade mot (Philadelphia) Flyers, runt 74-75 så var det bara busar. De kunde nästan slå ihjäl en. Man laddade upp för det innan och körde upp klubban i näbben på dem, det var det enda jag försökte med.

Men den värsta fajten kom mot Detroit Red Wings.

- Vi höll på i nästan två timmarna. När domarna tog ut en buse hoppade han bara tillbaka, det tog aldrig slut. Det var fruktansvärt, jag har aldrig varit så trött. Och det var faktiskt jag som utlöste bråket...

Skadorna var många också. Vid ett tillfälle fick Salming sy över tre hundra stygn - efter att ha fått en skridskoskena i ansiktet.

- Det var lite läskigt. Det var första gången min dåvarande fru Margit sa att jag skulle sluta.

Det ärrade ansiktet har blivit ett varumärke för Börje Salming.

- Nu när man blir äldre så kommer rynkorna så då försvinner ärren, säger Salming och skrattar.

Brinner för sitt ursprung

Börje Salming bor nu på Vaxholm i en stor villa med strandtomt. Ett par dagar i veckan är han inne i Stockholm för att jobba med sina olika företag.

Men han brinner fortfarande för sitt norrländska ursprung och Kiruna.

- Nu är det mer att det styrs härifrån Stockholm och det tycker jag är fel. De har världens bästa gruva i Kiruna som tjänar hur mycket pengar som helst, men har inget sjukhus.

Ungdomsidrotten är en annan hjärtefråga.

- Alla ska få vara med. Elitsatsning är helt korkat, det kommer automatiskt i 15-16-årsålder. De ska komma ihåg när de slutar att det här med hockey att det var roligt, säger Salming, som har en 17-årig son som spelar hockey.

Rasmus Salming heter han. Han spelar i division 4-laget Vaxholm. Och har ärvt pappas gener.

- Han har en spelstil som liknar mig lite, spelar lite hårt och fult, säger Börje Salming.

- Jag minns en match ute i Sundbyberg jag tittade, då tog de inte honom i hand efter matchen. När jag skulle till omklädningsrummet kom han ner för trappen. "Vart ska du?", sa jag. "Jag ska in och slå ihjäl de där jävlarna" sa han. Det var tur jag kom där...

SPELADE 17 SÄSONGER I NHL

Namn: Börje Salming.

Ålder: 62 år (född 17 april 1951).

Smeknamn: The King.

Klubbar: Kiruna AIF, Brynäs, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, AIK.

Meriter i urval:

o Två SM-guld (71, 72 med Brynäs).

o VM-silver 73, brons 72.

o Utsedd till NHL:s första All star-team 77, andra All star-team fem gånger.

o 17 NHL-säsonger (1148 matcher, 150 mål, 637 assist, 787 poäng).

o Nummer 21 hedrat av Toronto.

o Utsedd till IIHF:s team of the Century.

Sammanställning: JONATAN LINDQUIST

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.