Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSENFoto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
 Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Salming: "Det är väldigt idiotiskt"

Publicerad

Om 65 dagar invigs OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Samtidigt som idrottsfesten närmar sig med stormsteg skapar den hårda retoriken mellan värdlandets grannland Nordkorea och USA oro världen över.

Samtidigt överväger hockeylegendaren Börje Salming om han ska besöka mästerskapet. 

– Det vore ju katastrof om det skulle hända någonting, säger Salming. 

Den tredje september i år provsprängde Nordkorea en vätebomb, landets sjätte test av kärnvapen i ordningen. Sprängningen var enligt uppgift nästan tio gånger kraftigare än det femte kärnvapentestet. 

Sedan landets kärnvapentest har retoriken mellan landets ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump trappats upp rejält. För en knapp vecka sedan provsköt Nordkorea ännu en missil som ska kunna nå hela vägen till USA, varpå vita husets säkerhetsrådgivare kallade Nordkorea "det största direkta hotet mot USA". 

Samtidigt som stämningen mellan Nordkorea och USA trissas upp närmar sig OS i Sydkorea. Spelen invigs den 9 januari. En som funderar på att besöka mästerskapet är den svenske ishockeyikonen Börje Salming, 66.

– De kan inte vara så dumma att de börjar kriga när det är OS, det säger sig självt. Det fattar väl de också, det är väldigt idiotiskt om de gör det. Men man vet aldrig vad som händer i de där länderna, det är lite halvdårar överallt. Allting kan hända, säger Salming och tillägger att han själv inte är orolig för säkerheten om han skulle åka till OS.

 

LÄS OCKSÅ: OS i Sydkorea - program dag för dag

 

Börje Salming om OS i Sydkorea

Salming utgår i stället från att en bedömning av säkerheten görs inför OS.

– Det vore ju katastrof om det skulle hända någonting, när alla länder är representerade och alla idrottare. Om det skulle hända någonting vore det fruktansvärt. 

– Det säger sig självt. Annars får de lägga ner alltihop om de inte har gått igenom det. Det är a och o att alla ska vara safe, säger Börje Salming. 

 

LÄS OCKSÅ: Börje Salming: "Tänker att döden knackar på"

 

Salming: "Jätteviktigt för deras sport"

Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg presenterade truppen till OS-genrepet Channel One Cup under måndagen. I turneringen ställs Sverige inte, som brukligt, mot Finland - i stället väntar ett möte med OS-värdarna Sydkorea.

Sydkorea har gjort en stor satsning på ishockey inför OS på hemmaplan och har kvalificerat sig för ishockey-VM:s a-grupp. 

– Det är väl bättre att ha bra lag med, det blir bättre kvalitet på det hela. Men det är väl roligt om de får vara med. De måste också få chansen att se och lära. Det är jätteviktigt för deras sport, säger Börje Salming.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag