Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Salming: "Det är väldigt idiotiskt"

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Om 65 dagar invigs OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Samtidigt som idrottsfesten närmar sig med stormsteg skapar den hårda retoriken mellan värdlandets grannland Nordkorea och USA oro världen över.

Samtidigt överväger hockeylegendaren Börje Salming om han ska besöka mästerskapet. 

– Det vore ju katastrof om det skulle hända någonting, säger Salming. 

Den tredje september i år provsprängde Nordkorea en vätebomb, landets sjätte test av kärnvapen i ordningen. Sprängningen var enligt uppgift nästan tio gånger kraftigare än det femte kärnvapentestet. 

Sedan landets kärnvapentest har retoriken mellan landets ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump trappats upp rejält. För en knapp vecka sedan provsköt Nordkorea ännu en missil som ska kunna nå hela vägen till USA, varpå vita husets säkerhetsrådgivare kallade Nordkorea "det största direkta hotet mot USA". 

Samtidigt som stämningen mellan Nordkorea och USA trissas upp närmar sig OS i Sydkorea. Spelen invigs den 9 januari. En som funderar på att besöka mästerskapet är den svenske ishockeyikonen Börje Salming, 66.

– De kan inte vara så dumma att de börjar kriga när det är OS, det säger sig självt. Det fattar väl de också, det är väldigt idiotiskt om de gör det. Men man vet aldrig vad som händer i de där länderna, det är lite halvdårar överallt. Allting kan hända, säger Salming och tillägger att han själv inte är orolig för säkerheten om han skulle åka till OS.

 

LÄS OCKSÅ: OS i Sydkorea - program dag för dag

 

Börje Salming om OS i Sydkorea

Salming utgår i stället från att en bedömning av säkerheten görs inför OS.

– Det vore ju katastrof om det skulle hända någonting, när alla länder är representerade och alla idrottare. Om det skulle hända någonting vore det fruktansvärt. 

– Det säger sig självt. Annars får de lägga ner alltihop om de inte har gått igenom det. Det är a och o att alla ska vara safe, säger Börje Salming. 

 

LÄS OCKSÅ: Börje Salming: "Tänker att döden knackar på"

 

Salming: "Jätteviktigt för deras sport"

Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg presenterade truppen till OS-genrepet Channel One Cup under måndagen. I turneringen ställs Sverige inte, som brukligt, mot Finland - i stället väntar ett möte med OS-värdarna Sydkorea.

Sydkorea har gjort en stor satsning på ishockey inför OS på hemmaplan och har kvalificerat sig för ishockey-VM:s a-grupp. 

– Det är väl bättre att ha bra lag med, det blir bättre kvalitet på det hela. Men det är väl roligt om de får vara med. De måste också få chansen att se och lära. Det är jätteviktigt för deras sport, säger Börje Salming.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!