Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågar SVT-profilerna: ”Pinsamt ögonblick”

Från hockey-VM 2019: SportExpressens Robin Lindgren förhör Chris Härenstam på fem svenska VM-spelares moderklubbar.
Dusan Umicevic och Chris Härenstam i studion under ”Hockeykväll Special”Foto: SVT
Johan CronemanFoto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera av världens bästa spelare gästade SVT:s ”Hockeykväll Special: Stjärnparaden”.

Nu får sändningens programledare hård kritik Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman.

”Ett pinsamt ögonblick i svensk sportjournalistik” skriver han. 

Med inställd säsong och snart två månader sedan den senaste hockeymatchen spelades på svensk mark valde SVT att stilla hockeyabstinensen för sina tittare med en fyra timmar lång studiosändning där stjärnor som Nicklas Bäckström, Victor Hedman, Gabriel Landeskog, Mika Zibanejad och William Nylander fanns med.

I studion fanns kanalens profiler Chris Härenstam och Dusan Umicevic – och programledarduon får nu hård kritik av Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman.

”Jag säger inte att Chris Härenstam och Dusan Umicevic ska lägga av, men efter fyra timmar med deras Hockeykväll och ”Stjärnparaden” i torsdags kväll, funderar man ju verkligen över om de över huvud taget har någon journalistisk integritet eller trovärdighet kvar. Jag har aldrig, någonsin, sett eller hört fler lismande, inställsamma, komplett okritiska sportintervjuer än de som Härenstam & Umicevic gjorde med svensk hockeys största stjärnor. Ett pinsamt ögonblick i svensk sportjournalistik.”, skriver Croneman i krönikan. 

SportExpressen har varit i kontakt med både Dusan Umicevic och Chris Härenstam, som tagit del av kritiken men inte vill kommentera den.

Riktat kritik mot SVT tidigare: ”Är det för att inte tappa tittare?”

Croneman har även tidigare riktat skarp kritik mot SVT:s sportsändningar.

I vintras gick han till exempel till hård attack mot sändningarna från skidskytte-VM.  Radarparet Jacob Hård och Anders Blomquist är två andra som fått kritik genom åren – bland annat under skid-VM i Seefeld. 

Jacob Hård har tidigare uttalat sig om Cronemans kritik.

– Eftersom jag tycker han är helt fel ute så har det förstås känts, liksom. Jag har blivit arg och jag tycker att han har varit helt fel ute. Å andra sidan är det sånt man får räkna med och sånt man får tåla. Jag ska inte säga att jag rycker på axlarna åt det, för han är en skicklig skribent som får stort genomslag på det han skriver, sa han till SportExpressen 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.