Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sågar sig själv efter tunga förlusten

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Två nederlag mot länder som Sverige aldrig tidigare förlorat mot i VM-sammanhang.

Under söndagskvällen var spelare och ledare i Tre Kronor djupt självkritiska.

– Jag tar på mig mycket av det här, säger Rickard Rakell. 

Tre Kronor har fått värsta tänkbara start på VM-resan i Riga, Lettland. 

Efter två matcher står det blågula landslaget noterat för noll poäng i gruppspelet. Och förlusterna har kommit mot Danmark samt Belarus, två länder som Sverige alltid besegrat i VM.

– Fiasko får ni (media) hålla er vid. Vi ska vinna matcherna mot det här motståndet, absolut, och det är inte bra nog att vi inte gör det, säger Johan Garpenlöv.

Sveriges förbundskapten, som gör sitt första mästerskap som högst ansvarige i ledartrojkan, är också självkritisk efter den tuffa mästerskapsstarten.

– Jag är ytterst ansvarig. Jag tar på mig massor av det här naturligtvis och jag är en stor del i att vi inte hittat trygghet och kemi i våra formationer. Vi som jobbar med detta har en stor del i att vi inte vinner.

Även NHL-stjärnan Rickard Rakell var missnöjd med sin egen insats. 

Anaheim-spelaren, som spelar i Sveriges första powerplay och tillhör en av lagets toppkedjor, uttrycker en frustration över att ännu inte spräckt mål- eller assistnollan.

– Vi som kedja skapar mycket lägen, men för egen del... Jag är här för att sätta pucken i mål och jag hade lägen för att göra det. Det är inte tillräckligt bra. Jag tar på mig mycket av det här för jag har mycket istid och chanser. Klart att det är tufft. Jag kan inte göra något annat än att blicka framåt och försöka vara ännu bättre match.

Bara tre spelare har gjort poäng

Hittills har ingen av Sveriges fem förstärkningar från världens bästa hockeyliga noterats för någon poäng. 

Det är bara Carl Klingberg, Nils Lundkvist och Henrik Tömmernes som producerat i offensiv väg. 

– Vi kastade runt i formationerna på grund av skadan (Carl Klingberg). Vi måste få ut mer av spelarna som är här naturligtvis, vi hade powerplay och chanser i dag. Och vi måste få utdelning på det, tycker Johan Garpenlöv.

Apropå Carl Klingberg, som leder Sveriges interna poängliga med två mål och ett assist, klev han av skadad mot Belarus. 

Garpenlöv hade litet att säga om forwarden. 

– Jag vet inte särskilt mycket om det, vi får ta det framöver.

Tre Kronor har fem matcher kvar av gruppspelet. Sverige löper en risk att missa slutspelet i årets turnering.

– Jag hade mått bättre om vi hade vunnit matcherna givetvis. Svaret är att jag inte mår så bra som jag hade velat må. Det är jätte, jättetufft. Vi har satt oss i en situation där vi kommer få kämpa ordentligt, avslutar Garpenlöv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.