Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågar protesten: ”Orimliga krav”

Alla spelare bojkottar damkronorna.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Foto: NEWSPIX24

Damkronorna bojkottar landslaget för att få förbundet att betala ut ersättningar för förlorad inkomst.

Bojkotten delar nu Hockey-Sverige.

– Jag tycker att det är helt orimligt, säger SDE HF-målvakten Sofia Reideborn.

– Jag är så sjukt stolt över varenda individ som gått med i detta, säger Luleå Hockeys Ronja Savolainen. 

När Damkronorna ska spela femnationsturnering i Finland senare under månaden kommer de att få göra det utan spelare. Samtliga 43 uttagna har nämligen valt att bojkotta, som en del av en protest mot Svenska ishockeyförbundet.

Spelarfacket SICO har varit med och organiserat upproret. De hävdar att förbundet har vägrat att ge ersättning för förlorad arbetsinkomst till landslagsspelare. 

Stöttar Damkronornas bojkott

Ronja Savolainen, Luleå Hockey, står bakom bojkotten. I Finland fick spelarna 100 000 kronor i samband med VM i våras. Hon tycker att det är rätt av Damkronorna att kräva samma sak. 

– Det var ju på tiden, jag är så sjukt stolt över varenda individ som gått med i detta. Och att de vågar, så fint! Jag hoppas verkligen det svenska förbundet vaknar upp och gör något åt saken. Det handlar ju om framtiden, säger hon. 

Tycker du att de svenska spelarna behandlats orättvist?

– Det tycker jag, absolut. De får ju knappt någonting alls. Jag har sett upp till många spelare i det svenska damlaget och att de inte har bra förutsättningar suger om jag är helt ärlig.

– Vi får stöd med pengar. De får inget sånt. Förutom de som jobbar heltid som ju fått lite ersättning. Men är ju inte så många som kan jobba heltid vid sidan av hockeyn liksom. Steppa upp nu förbundet, det är dags!

Ronja Savolainen.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

”Behövs stor satsning”

Före detta landslagsspelaren Jenni Asserholt: 

– Jag har förståelse för spelarna som lägger ner otroligt mycket tid och måste ta ledigt från jobbet för att åka i väg, samtidigt är det väl en balans där också om man ser tillbaka för väldigt många år sedan när Sverige var framgångsrika. Det kanske hade passat sig ännu bättre om det hela hade skett när de fortfarande var väldigt framgångsrika, säger silvermedaljören från OS 2006. 

– Men oavsett om man bortser och bara tittar på situationen hur den är så tycker jag absolut att det måste till någonting. Att inte bara förbundet utan alla måste satsa, även spelare, alla organisationer, klubbar, förbund och ledarna också. Ska Sverige ta sig tillbaka till A-gruppen igen så behövs det en stor satsning på damhockeyn i Sverige.

Kim Martin Hasson var också med i silverlaget 2006. 

– Det är klart att det är viktigt att tjejerna får bra förutsättningar för att kunna prestera, det tycker jag är jätteviktigt, säger hon.

– Sen om bojkott är rätt eller fel, det vill jag inte uttala mig om. Jag har inte varit jätteinvolverad men så klart att man vill att tjejerna ska ha bra förutsättningar för att kunna prestera. Och sen att inte tappa så mycket när de måste ta ledigt från jobbet. Det blir en offring för de spelarna att kunna åka på läger, när de inte får någon ersättning på grund av arbetsförlust.

Kim Martin Hasson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Det är helt orimligt”

En avvikande röst i sammanhanget är Sofia Reideborn, målvakt i SDHL-laget SDE HF. Hon menar att Damkronornas fiaskoinsats i VM försvagar deras förhandlingsläge. 

– Jag tycker att det är helt orimligt, om man ska vara ärlig, säger Reideborn. 

– När vi spelar i SDHL har vi fem personer på matcherna. Våra klubblag har inte ekonomin för att göra det, och det är förståeligt, för vi har inte fans nog, och då får man inga sponsorpengar. Det är bara logiskt. Att gå ut och kräva pengar när man dessutom spelar B-VM, det är konstigt. 

– Förbundet borde sätta hårt mot hårt: Börja prestera, sedan får ni tillbaka pengarna. Det är fel att kräva pengar när man precis åkt ur A-VM. Det här kravet kunde man ha ställt när man tog medaljer i OS. Det här känns som helt fel tillfälle. 

”Svider i själen”

TV4:s hockeyexpert Niklas Wikegård är kluven till strejken. 

– De måste ha väldigt starka skäl för att bojkotta det finaste som finns inom damhockeyn, säger han. 

– Det svider ju i en hockeysjäl som min när damerna bojkottar landslaget. Så jag hoppas att de har ordentligt på fötterna, den saken är klar.

– Damligan försöker att stärka sina aktier. Bara för att man presterar sämre så bör man inte få automatiskt sämre förutsättningar. Inom herrhockeyn satsade man ju ändå lika mycket trots att det gick lite sämre några år.

Fredrik Glader, förbundskapten för Danmarks damer och tränare för Luleå. 

– Jag tycker det är sorgligt att det ska behöva gå så här långt. Men jag är inte förvånad. Jag har full förståelse för att tjejerna tillsammans står upp för sig själva och kommande generationer. Hoppas att förbundet ser detta som en möjlighet att skapa något bra tillsammans med våra damspelare och hittar en lösning på det.

Här är fler av dagens sport-toppnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.