Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Sverige ladda om efter semiförlusten

Foto: Sean Kilpatrick
Foto: Joel Marklund

HELSINGFORS. Besvikelsen var total i det svenska laget – och i ledarstaben.

Nu blir psykologen Ola Berggren en nyckelfigur för att Sverige ska klara av att ladda om.

– Jag är jätteledsen också men vi måste tala ut. Ola är alltid bra för oss coacher också, säger Rikard Grönborg.

För ett år sedan i Toronto förlorade Sverige JVM-semifinalen mot Ryssland – för att sedan åka på en bitter förlust mot Slovakien i bronsmatchen.

I år är scenariot detsamma och nu tvingas man ladda om och kliva ut på isen igen ett dygn efter den tuffaste förlusten i deras tid som juniorer.

Adrian Kempe lovar dock att laget ska göra allt för att ta revansch.

– Det är viktigt för laget och det är viktigt för vårt land. Vi kommer att gå ut på isen och köra rejält, säger han.

– Det är klart att det är svårt att ladda om när man åker ut och har så bra kapacitet att man kunnat gå hela vägen. Nu får vi bara försöka vila och komma tillbaka bra.

Grönborg: "Är ren besvikelse"

Förlusten i bronsmatchen i fjol har satt sina spår och den här gången vill inte svenskarna lämna ett mästerskap med en fjärdeplats i bagaget.

Sist av alla ut i den mixade zonen var Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg – som även han gör sitt sista år med den här upplagan av juniorlandslaget.

Efter turneringen börjar han att fokusera på sitt nya jobb som förbundskapten för Tre Kronor med start i prestigeturneringen World Cup i september.

– Vi hade en god chans att ta oss till finalen så det är ren besvikelse nu så klart, säger Grönborg som hoppas att han och hans lag lärde sig något efter förlusten mot Slovakien för ett år sedan.

– Ja, det hoppas jag absolut. Vi ska spela bättre i år, det är tanken. Men vi måste sortera ut den här matchen nu och ha möte med spelarna för att lyssna på deras känslor, säger Grönborg.

"Måste vara viktigare än allt"

Nu blir det viktigt för det svenska laget att prata ut med varandra efter Finlands-förlusten, för att klara av att gå vidare så snabbt inpå.

– Framför allt så måste vi snacka ut. Jag är jätteledsen också men på något sätt går solen upp i morgon också och vi kommer få en jättebra möjlighet att spela till oss en medalj till Sverige så det måste vara viktigare än någonting annat, säger Grönborg.

Sverige har en psykologisk coach i ledarstaben, Ola Berggren, och hans roll blir viktig inför avslutningen av det här mästerskapet.

– Absolut. Ola är alltid bra att ha även för oss coacher. Vi får göra utvärderingar och vi coacher får också feedback på saker vi kan förbättra. Man måste vara villig att förändra sig för att bli bättre, säger Grönborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.