Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svåra tiden i Sverige: ”Är inte stolt över det”

Hannes Hyvönen i Färjestad.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Hannes Hyvönen idag.

Hannes Hyvönen, 45, var en stor profil i svensk hockey.

Men när karriären tog slut var han ensam i Karlstad, kämpandes med en depression, självmordstankar och drogproblem.

– Jag är inte stolt över det, men jag var så djupt i skiten att jag inte visste vad jag skulle göra, säger han i en intervju med SportExpressen.

2012 mår Hannes Hyvönen som sämst, själv beskriver han situationen som ”rätt extrem”.

Karriären är över och året innan skilde han sig från sin svenska fru. Utan hockeyn fanns det ett tomrum som var svårt att fylla.

– Jag hade småbarn i Sverige och kunde inte lämna dem. Jag ville inte vara en dålig pappa. Men jag blev väldigt ensam i Sverige, jag hade inga riktiga vänner. Då började depressionen bli värre, jag hade inte så mycket att göra och litade inte på någon, säger han.

– Om jag hade varit här i min hemstad i Finland där jag bor nu hade situationen varit helt annorlunda.

 ”Använde droger för att fly”

Samtidigt som han imponerade på isen i svenska klubbar som Färjestad och Södertälje hade Hyvönens dåliga mående redan startat.

Vad vände du dig till när du mådde dåligt?

– Jag drack mycket alkohol, använde smärtstillande och sömntabletter. Ångesten var så stark i min kropp, jag hade en eld i mitt bröst och visste inte vad jag skulle göra åt det. Därför använde jag medicin och droger för att fly från hur jag mådde.

Flykten från hur han mådde blev flera gånger en fråga om liv och död.

– En gång körde jag full på motorcykeln och jag ramlade illa. Men jag hade tur. Det var flera gånger det var nära, jag är tacksam för att jag klarade mig. Jag är inte stolt över det, men jag var så djupt i skiten att jag inte visste vad jag skulle göra.

– Jag var vaken flera dagar i rad, kunde inte sova, min puls var hög hela tiden, jag kunde inte äta och gick ner mycket i vikt. Jag kände mig hopplös hela tiden. Jag planerade också att göra något mot mig själv, men tacka gud att jag inte gjorde det. 

Vändpunkten kom när en vän i Karlstad tog honom till sjukhuset.

– Efter det fick jag riktig hjälp och gick i terapi varje vecka i ett år. Det räddade faktiskt mitt liv. Jag kommer vara honom tacksam resten av mitt liv.

”Det gör ont och är riktigt svårt att gå tillbaka”

I dag är Hyvönen aktuell med självbiografin Häkki, skriven av Marika Lehto. Han berättar om de många meddelande han fått sedan boken släpptes.

– De tackar mig för min ärliga historia. Det finns många människor runt världen som kämpar med det, jag hoppas jag kan hjälp några att må bättre.

Hur är det att prata om nu?

– Självklart är det tungt. Jag fick terapi och hjälp i ett och ett halvt år och la de svåra sakerna jag varit med om bakom mig. Nu mår jag bra och bor i min hemstad där jag har har all min familj och vänner. Då gör det ont och är riktigt svårt att gå tillbaka.

När boken skrevs gick 45-åringen även tillbaka fysiskt. Hannes Hyvönen åkte till Karlstad och platsen där han en gång var nära att ta sitt eget liv.

– Det var väldigt tufft, jag hade några tysta dagar efter det. Men det gav mig också styrka att jag åkte och såg de dåliga platserna igen. Nu när jag tänker på det, var jag är och min relation till mina fyra barn – jag är så glad i dag.

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

 

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.