Ryssland deppar efter finalförlusten. Foto: Roni RekomaaRyssland deppar efter finalförlusten. Foto: Roni Rekomaa
Ryssland deppar efter finalförlusten. Foto: Roni Rekomaa
Finland blev JVM-mästare. Foto: Markku UlanderFinland blev JVM-mästare. Foto: Markku Ulander
Finland blev JVM-mästare. Foto: Markku Ulander

Ryska ilskan – kräver att matchen granskas

Publicerad

HELSINGFORS. Finland är juniorvärldsmästare efter segern mot Ryssland i Hartwall arena.

Nu kräver ryska ishockeyförbundet att domarna granskas efter finalen.

– IIHF behöver titta på utvisningarna och se över det som hände, det är inte vårt jobb att göra det, säger vice ordföranden Roman Rotenberg.

Det bjöds på bästa tänkbara dramatik i Helsingfors i går.

Finland och Ryssland gjorde upp om JVM-guldet och med bara sex sekunder kvar av tredje perioden tvingades ryssarna fram en förlängning efter ett sent kvitteringsmål.

Men avgörandet kom snabbt.

Kasperi Kapanen är Finlands stora hjälte i dag efter sitt avgörande i sudden death.

Stor besvikelse i ryska lägret

I dag är besvikelsen enorm bland ryssarna och man kräver att Internationella ishockeyförbundet granskar utvisningarna i matchen.

– IIHF måste se över det som inträffade, vi kommer inte att göra det själva eftersom det inte är vårt jobb, säger ryska ishockeyförbundets vice ordförande Roman Rotenberg till Championat.com.

I en intervju med R-sport säger han också:

40 utvisningsminuter i finalen

– Jag vill inte skylla på domarna för det starkaste laget vinner alltid, men det finns en sak som talar för sig själv och det är utvisningsstatistiken. Vi hade 40 minuter och Finland hade 4. Finland hade 10 minuter i powerplay, den skillnaden mellan två lag så här vet jag inte om jag varit med om någonsin tidigare, säger Rotenberg.

– Såna här saker måste man ta upp i Internationella ishockeyförbundet, de behöver se över det som hände.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag