Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robinson-profilen får sparken från pojklag

Leif Svensson sparkas från Lindlöven Hockeys ungdomslag efter kontroversiellt ledarskap.Foto: Anna-Karin Nilsson
Leif Svensson har varit med i tv-serien "Robinson" vid tre tillfällen.Foto: Foto: Daniel Ohlsson/Tv4
Per Fritzell från Galenskaparna hoppade av tränarjobbet i ungdomslaget för att han inte kunde stå för Leifs tränarfilosofi: "Det blev för hårt"Foto: Izabelle Nordfjell

Elvaåriga pojkar blev utskällda till tårar och tvingades till nio timmars istid i veckan.

Nu har Robinson-profilen Leif Svensson – som har gjort sig känd som en "jävligt sträng förälder" – fått sparken från sitt jobb som tränare i Lindlövens hockeylag för pojkar.

– Barnen gömmer sig bakom tröjorna och gråter. Det är hemskt, säger en förälder som vill förbli anonym.

– Jag har inget att dölja, säger Svensson.

Det var i september 2012 som Leif Svensson ställdes mot idrottsstjärnorna Magnus Hedman och Christian Olsson i SVT Debatt. Temat för avsnittet var "Barnidrott – Lek eller allvar".

Svensson, känd för sin medverkan i dokusåpan Robinson, argumenterade för att hårda tag måste till för att fostra framtidens elitidrottare.

– Grunden i idrott är att slå sin motståndare. När vi är där ute, mörka inte, var tuffa mot dem. Om vårt lag förlorar, tala om att motståndaren är bättre och tala om att vill vi inte förlora igen, åk hem och träna mer, sa Svensson i programmet enligt Bleking Läns tidning.

Och i intervjuer med Sveriges Radio och Aftonbladet har Svensson propagerat för den gamla skolans barnuppfostran.

– För att barnen ska komma någonstans i livet krävs betyg. Jag är tydlig med att kommunicera att om du vill bli bra, då är det detta som gäller. Vill du stå i mål måste du vara bäst, sa Svensson i P4 hösten 2012.

Men nu hävdar vissa att Svensson har gått för långt i sin filosofi.

"Barnen gömmer sig och gråter"

Svensson har nämligen fått sparken från sitt jobb som tränare i U12/U13-laget i Lindlövens hockeyklubb i Lindesberg utanför Örebro, efter att föräldrar har hört av sig till klubbstyrelsen med klagomål.

I går kväll bekräftade Lindlöven sitt beslut via klubbens officiella hemsida. Beskedet kom bara timmar efter att SportExpressen ställt frågor till klubben och efter att ha varit i kontakt med föräldrar som hävdar att Svensson har drivit sina adepter, elva- till tolvåriga pojkar, alldeles för hårt.

– Han skäller på barnen i grupp. Pekar ut vissa personer i omklädningsrummet. Barnen gömmer sig bakom tröjorna och gråter. Det är hemskt, säger en förälder som vill förbli anonym.

– Min grabb kom hem och sa att "Han svor åt oss, han säger åt oss att vi är totalt värdelösa". Jag kan inget om det sportsliga, men jag har reagerat på hans attityd och jag tycker att den är helt absurd.

Föräldern i fråga beskriver också en episod efter en match då Svensson dunkade en hockeyklubba i ett bord och använde sig av sexualiserade skällsord till barnen.

Kör nio timmars istid

Föräldrarna till pojkarna har även reagerat på träningsmängden som Svensson förespråkar.

En med insyn i verksamheten är Karin Fritzell. Hennes make Per, känd från humorgruppen Galenskaparna och After Shave, har tidigare varit tränare i laget jämte Svensson. Men nu har han hoppat av.

– Han kan inte riktigt stå för den filosofi som finns i laget. Sedan har han varit sjuk också, men det är klart att det också berott på att han inte kan stå för det som resten av tränarna står för, säger hon.

Enligt Karin Fritzell insisterar Svensson på sju till nio timmars istid i veckan.

– Jag jobbar själv som elittränare i judo på heltid och är barntränare ideellt på min fritid, och för mig är det här väldigt främmande, säger hon.

– Leif har uttryckligen sagt att han inte tänker planera träningarna efter klubbens policy, som bygger på Riksidrottsförbundets rekommendationer och barnkonventionen. Han har sagt att man inte ska gå efter den, för då blir det inga hockeyspelare av pojkarna.

Kändistränare hoppade av

Per Fritzell ingår i Lindlövens styrelse, men bad om att inte få ta ställning i frågan eftersom han känner sig som en part i målet.

– Leif är en oerhört karismatisk man som många gånger är fantastiskt bra med barnen och vi har varit jättebra kompisar. Men det blir lite fel ibland från Leifs sida, och då kommer klagomål från föräldrarna och barnen. Jag vill inte lämna ut vad de har sagt, men styrelsen har gjort bedömningen att det inte går att ha kvar Leif, säger Fritzell.

Till SportExpressen avböjer Lindlövens ordförande Perry Liljesvan chansen att kommentera beslutet.

– Föreningen har varit väldigt lam i det hela. De har vetat om det här, men inte gjort något. De fick en anmälan av tre föräldrar, men när det blev hett vågade föräldrarna inte ställa upp, för de trodde att de var själva om det här, men det var de inte, säger föräldern som vill förbli anonym.

"Har inget att dölja"

Svensson fick beskedet via sms i går kväll – efter att SportExpressen varit i kontakt med föreningen – och hävdar att han inte har hunnit processa beskedet. Han antyder också att det finns föräldrar som är nöjda med hans tränarfilosofi, men säger att han respekterar styrelsens beslut.

– Jag har inget att dölja, säger Svensson.

– Vi har en jättebra verksamhet och allt finns dokumenterat. Vi följer riktlinjerna från Svenska ishockeyförbundet i underkant, väldigt lite. Men med respekt för de inblandade så vill jag inte kommentera det där via dig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.