Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robin Kovacs talar ut om dödskraschen

Robin Kovacs under tiden i AIK.
Foto: KENTA JÖNSSON
Kovacs berättar nu om känslorna efter att hans bästa vän dog i en bilolycka.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Bild från olyckan. En av bilarna hamnade ute på en åker efter kollisionen.
Foto: Läsarbild

Robin Kovacs startade säsongen i Nordamerika men har valt att flytta hem. 20-åringen har en tung tid bakom sig.

Tidigare i år var han med när bästa vännen dog i en tragisk bilolycka. När valet föll på Luleå så var det tryggheten som avgjorde.

– Vi umgicks nästan varje dag i 20 år och det har varit svårt att inse allt. Min bästa vän gick bort och det finns inget värre. Jag och många andra har mått åt helvete, säger Kovacs.

Robin Kovacs startade säsongen i New York Rangers men fick tidigt lämna lagets camp.

Han spenderade hela förra säsongen i organisationens AHL-klubb Hartford, men den här vintern var det till slut inget alternativ att stanna kvar i USA.

Kovacs åkte hem till Stockholm och tränade på is med AIK:s J20-lag innan han i dagarna presenterades som Luleås senaste nyförvärv.

Han har haft en tung tid bakom sig efter en tragisk bilolycka som inträffade i somras. 20-åringen var med när flera bilar var inblandade i en olycka på Riksväg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn vid Fors Golfbana.

En av bilarna voltade och Robin Kovacs bästa vän i samma ålder omkom i olyckan.

Robin Kovacs om olyckan: "Jag minns allt"

I den efterföljande rättsprocessen dömdes Kovacs för vårdslöshet i trafik till 30 dagsböter, efter att ha färdats i hastigheter över 200 km/h. Kovacs körde ingen av bilarna som kolliderade i olyckan.

– Jag minns allt från kvällen men det är inget som jag vill gå in mer på i detalj, säger Kovacs.

Han känner att han tagit rätt beslut att flytta hem den här säsongen.

– Det känns faktiskt väldigt skönt att komma hem. Det är många som vet vad jag gick igenom i sommar och jag har mått jättedåligt. Det är inget man önskar sin värsta fiende och det är många som haft det tufft nu. Jag har känt honom sedan vi var små och vi har varit med varandra nästan varje dag, säger Kovacs.

Vad gjorde du för att hantera det i början?

– Det var en jobbig period, man trodde att han bara var bortrest eller något och skulle komma tillbaka. Vi gjorde ingenting, vi umgicks med vännerna och hans familj. Det var inte mycket prat så utan man försökte bara visa kärlek till varandra. Det är fortfarande jobbigt men nu har man börjat inse allt lite mer i alla fall. Jag uppskattar verkligen allt mycket mer nu än tidigare. Man har fått sig en väckarklocka och börjat inse saker också.

Har det varit mycket reaktioner från människor?

– Ja, det har varit lite blandat. Många har visat stöd och en del vänder väl på saker och vems fel det var... men många bryr sig verkligen också.

Hur ser du på domen?

– Domen i sig har jag inget att säga om, utan jag accepterar självklart den. Men jag har inte riktigt orkat funderat på det under tiden processen pågått för jag och många andra har mått åt helvete. Vi förlorade en fantastisk människa och vän, det finns absolut inget värre än det och han är med oss hela tiden, säger Kovacs.

Robin Kovacs: "Känns som en bra klubb för mig"

Med det här i bagaget blev till slut flytten hem ett enkelt beslut. 

– Det bästa för mitt välmående är att komma hem och landa i allting och ha trygghet här hemma, säger han.

Rent hockeymässigt så föll valet på Luleå för att hitta en bra plats för att ta nästa steg i sin utveckling.

Tvåårskontraktet tyder på att han vill hitta en stabil tillvaro för att utvecklas som spelare och ta stadiga kliv kommande säsongerna.

Robin Kovacs i New York Rangers färger.
Foto: CSM/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Forwarden har än så länge bara gjort en handfull matcher i SHL. I hockeyallsvenskan har han däremot producerat 62 poäng på 96 matcher för AIK, där han redan är en profil i klubben.

– Jag ser verkligen fram emot det här nu och det känns som en bra utmaning och rätt väg på något sätt. Luleå som förening och klubb känns väldigt bra och jag tror på det här. Det känns som en bra klubb och en bra stad för mig här nu för att utvecklas och ta nästa kliv, säger Kovacs.

Han har dessutom flera spelare i laget som han känner vilket underlättar flytten ytterligare.

– Jag har några i laget som jag känner bra så det är också en trygghet.

Vad är din bild av "Bulan" som tränare?

– Jag har fått en väldigt positiv bild av honom. Han är väldigt klok i det han säger och rak så jag tror han är en riktigt bra tränare. Det kommer bli väldigt bra det här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.