Robin Figren om att sluta spela ishockey – och nya karriären

Robin Figren i HV71.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Han har en lång karriär bakom sig som innehållit SM-guld, CHL-titlar och sist ett par fina år i Schweiz.

Men nu väljer puckvirtuosen Robin Figren att lägga skridskorna på hyllan.

Samtidigt öppnar han för en ny karriär och vet vilken bransch han gärna tar sikte på.

– Jag har vetskapen om att jag behöver hitta något mellan 7-Eleven och en schysst vd-roll någonstans, säger han.

En av svensk ishockeys större profiler på senare år har valt att tacka för sig. 

Detta då Robin Figren, som har närmare 15 år på elitnivå bakom sig, nu valt att avsluta sin aktiva elitkarriär som ishockeyspelare. Något han först förkunnade i podcasten ”Släpp sargen” tidigare under torsdagen.

– Ska man vara sån så har det växt fram i ett par års tid. Sen var det här under sommaren som det kom nu inför säsongen, att jag inte hade så mycket mer att ge. Och efter den sista matchen där anade jag lite ugglor i mossen, förklarar 34-åringen från Stockholm efter beskedet.

För han fick avsluta sin karriär som spelare med att spela upp EHC Kloten i den schweiziska högstaligan i våras. Detta efter totalt tre år i klubben.

Samtidigt var han i samband med säsongens sista match inte helt säker på om det faktiskt var hans sista i karriären.

– Jag ville komma hem, landa och känna om jag skulle palla ett år till i alla fall. Men den tanken kom aldrig riktigt. Jag väntade på att den skulle göra det under sommarens gång... den här lilla gnistan för att skapa motivation och genomföra en reko sommarträning och sen orka en hel säsong, säger han.

Den puckskicklige forwarden avslutade karriären i schweiziska Kloten.
Foto: IMAGO/Andreas Haas / imago images / www.imago-images.de

”Figge” lyfter själv den mentala aspekten det innebär att ladda om inför och under säsongerna.

– Jag kände för någon månad sen att ”jag kommer inte orka, jag kommer inte ta mig igenom det här igen”. Då blev det ganska naturligt. Om huvudet inte orkar så kan jag inte utsätta mig för en hockeysäsong igen och då inte bara för min egna skull. Utan även för mina medspelare, jag ville inte vara ett ankare för dem. Så det var väl en månad sen jag kände att jag är klar nu.

Berättar själv om beslutet: Det har varit jobbigt

Så du har inte upplevt att det varit extra tufft rent fysiskt på senare år?

– Nej, jag tycker inte att det varit så besvärande fysiskt i träningsmängd och sättet man jobbar på. Det jobbiga har varit det mentala. Att ladda om för olika partier i en säsong, med försäsong, träningsmatcher, grundserie eller slutspel. Det är där någonstans jag känt att det börjat naggas lite de senaste åren, säger Figren och fortsätter:

– Rent fysiskt har jag hängt med där jag spelat och så även de tre senaste åren. Skulle man ta min kroppshydda, som jag pratat om kanske inte har de bästa fysvärdena, så tror jag den skulle hänga med fortfarande. Men det är det här med att ladda om och komma så bra förebredd man kan, utan att riskera att vara en dålig hockeyspelare eller skada sig. Då blev det som det blev.

Handlar det om en känsla att kunna göra sig själv rättvisa på isen?

– Exakt! Du vill vara ditt bästa själv, för dig och dina lagpolare. Känner du inte det så har väl tiden gjort sitt. Hänger inte pallet med så blir det tufft…

Figren (till vänster) vann bland annat ett JVM-silver.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den senaste tiden har mest handlat om en del funderingar på nutiden för Figren. Men hans beslut har också inneburit en del tid att hinna fundera på vad han faktiskt åstadkommit som spelare.

Från genombrottet med sitt zorromål under junior-VM i december 2007, till SM-guldet med Frölunda 2016. Dessutom vann han som bekant dubbla CHL-titlar, spelade i AHL och representerade Djurgården, Linköping och HV71 I SHL.

– Det första är att jag är väldigt stolt. Sen är det väldigt färskt och jag har väl inte landat i det helt… men jag drömde om att bli NHL-spelare och få det här Ray Bourque-avslutet eller vinna de stora titlarna.

Figren fortsätter:

– Sett över mitt liv och hur min karriär sett ut så är jag ändå väldigt stolt. Det är många punkter man tar med sig genom livet. Så när man sitter så här blir man ganska känslosam. Allt från Kalle Anka-cup till SM-guld… man har ju varit med om så mycket och jag känner en stolthet över min karriär. 

”Ska jag sitta och såga mina gamla polare?”

Och när åren som ishockeyspelare summeras är det bara med glädje i rösten.

– Jag känner ingen bitterhet över att jag inte kom längre. Men så som min karriär utvecklade sig var det kanske inget man drömde om när man var sju. Men jag är precis lika glad över vad det blev av min karriär.

Med Frölunda vann Figren ett SM-guld.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Härnäst väntar nu alltså en ny vardag, med största sannolikhet utanför ishockeyn. Han är helt enkelt beredd att ta sig an ett ”vanligt” jobb.

– Jag har känt de senaste fem, tio, åren att det är något inom media jag vill göra. Å andra sidan är jag superödmjuk. Jag är säkert så ödmjuk man kan vara för att komma in i arbetslivet. Jag är arbetssökande nu och så enkelt är det. Jag har vetskapen om att jag behöver hitta något mellan 7-Eleven och en schysst vd-roll någonstans. Mitt spann är stort, men jag är ödmjuk över varje förslag jag får eller stöter på de kommande veckorna. Just nu är det lite som när man är utan kontrakt som hockeyspelare, man öppnar varenda dörr.

Så du skulle precis som flera andra tidigare spelare tänka dig att sätta dig i en tv-studio om du får frågan?

– Så långt har jag inte kommit. Det är klart att det varit jäkligt häftigt och jäkligt coolt. Men det myntet har också två sidor. Ska jag sitta och såga mina gamla polare? Det är ju läskigt men skulle frågan dyka upp hade jag definitivt tagit tag i den.

Figren ser i första hand på sitt nya liv med tillförsikt.

– Jag är nyfiken, men samtidigt är det lite läskigt. Det måste jag säga. Att byta karriärbana så här… det är klart det är läskigt. Men jag är sjukt nyfiken och faktiskt ganska laddad, avslutar han.

https://twitter.com/figge_22/status/1560262188350455809?s=20&t=FQxSbR0bfycJsFjF83a6Hg

Ur arkivet: Frölunda vände – efter hattrick av Figren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.