Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordet: 50 spelare kan få chansen i OS

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Uppemot 50 spelare kommer att anmälas till OS.

En siffra Tre Kronor aldrig varit i närheten av tidigare. 

– Det var många under VM i Riga också, men det har aldrig varit på den här nivån, säger tävlingschefen Olof Östblom som också svarar på SHL-klubbens kritik. 

Om exakt en vecka, nästa fredag, kommer Tre Kronors trupp till vinterspelen i Peking att offentliggöras. 

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv namnger då 25 spelare som blir utvalda att representera Sverige i OS, men listan på spelare som faktiskt kan komma att spela för Tre Kronor är betydigt längre. 

På grund av det bekymmersamma världsläget med en skenande smittspridning har Tre Kronor chansen att säkra upp med en rekordlång reservlista av spelare som kan rycka in vid konstaterade coronafall i den ursprungliga truppen. 

– Det blir dubbla lag, 40-50 spelare totalt. Alla de måste göra proceduren med att ladda ned OS-appar, rapportera in hälsoläge och vara förberedda på att kunna åka, berättar Olof Östblom. 

Presenteras reservlistan på presskonferensen nästa vecka?

– Nej, vi kommer presentera 25 namn. 

Vad är anledningen till att inte berätta om samtliga anmälda spelare?

– Vi presenterar de som vi tänker ska åka på OS. Vi har reservlistor på alla mästerskap, VM och OS. Även om det inte är covid finns en reservlista. Vi hade en större reservlista på VM senast, men nu är den större och längre än någonsin tidigare.

Dmytro Timashov kan bli uttagen till OS – om han får dispens. Han började säsongen i New York Islanders organisation.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Jagar dispens för vissa spelare

Förbundet arbetar fortfarande för att få dispens för de spelare som inledde sina säsonger i Nordamerika och därför inte varit tillgängliga för bruttotruppen i Europa, som anmäldes redan i somras. För att delta i OS krävs det att spelaren står med på den listan. 

– Vi väntar på svar från den lokala organisationen i Peking. Är det okej för dem, då är allt klart med ackreditering och visum, förklarar Östblom. 

Det är grönt ljus från IIHF?

– Ja, där finns inga hinder. Vi har skickat in alla underlag som behövs.

Har du en magkänsla för vad beslutet kommer bli?

– Vi är positiva. Vi gör jobbet och då har vi också en tro på att vi kommer ro det i land. Vi har inte fått några signaler än i alla fall, vi hoppas på svar inom kort. SOK har också påmint den lokala organisationen i Peking flera gånger.

SHL-tränaren kritik mot förbundet

OS-uttagningen är schemalagd till 21 januari vilket är sent i jämförelse med när övriga nationer presenterar sina lag. 

Det har ifrågasatts från delar av hockey-Sverige.

Martin Filander, tränare för Oskarshamn, som redan nu har tre OS-spelare i form av Zohorna-bröderna och Brian Cooper, lyfte ämnet med lokaltidningen Barometern tidigare i veckan.

– Det är så sjukt dåligt. Flera landslag kommer att släppa sina trupper nu i veckan. Det gör att vår planering blir lättare för hela vår verksamhet. Det är inte så att det svenska landslaget inte vet vilka de vill ta ut.

– Jag har inte fått några signaler om uttagningarna. De har väl ingen skyldighet mot mig – men mot vår liga. För mig är det en gåta att det inte är löst.

Tävlingschefen Olof Östblom förklarar förbundets beslut:

– Anledningen är det osäkra läget med smitta och skador som kan uppstå. Vi spelar ända in till avresa egentligen. Historiskt vet vi, gällande alla turneringar, att det händer saker in på mästerskapen. För att kunna ta ut så många som möjligt som verkligen kommer att kunna spela, så vill vi ha uttagningen nära OS. 

Hade man inte kunnat lägga uttagningen tidigare för att på så sätt ge SHL och de berörda lagen mer tid på att ställa om och planera utifrån hur många spelare som blir uttagna?

– Självklart hade vi kunnat lägga det tidigare, det är möjligt. Men blir någon skadad eller sjuk, då måste vi kalla in en reserv, och då hamnar klubbarna i ett knepigt läge, avslutar Östblom. 

TV: Bästa spelarna Martin Filander tränat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.