Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har tagit hjälp för mina problem”

Foto: ROBBAN ANDERSSON

Tommy Salo har erkänt grovt rattfylleri – nu döms han till två månaders fängelse.

Hockeyprofilen kommer att överklaga domen.

– Jag har tagit hjälp utifrån för mina problem. Om jag mådde dåligt innan det här hände så har jag mått ännu sämre under dom här fem och en halv månaderna och, som jag sa, nu vill jag bara lägga det här bakom mig och börja se framåt, säger Tommy Salo till Hockeysverige.

Det var i augusti polis hittade den forne hockeystjärnan Tommy Salo, 49, okontaktbar i sin bil. Salo hade krockat in i mitträcket på E18.

Enligt egen utsago hade han kört från några vänner tidigt på dagen och vid flera tillfällen stannat för att ”ta shots med starksprit” innan han fortsatte sin bilfärd mellan Strömstad och Surahammar. Men i rätten under onsdagen förnekade han uppgifterna.

– Det där stämmer inte, det står konstigt i polisförhöret. Jag hade druckit ganska mycket under två dagar på Västkusten och druckit kvällen innan, sedan åkte jag hem tidigare än det var tänkt. Det var väldigt mycket alkohol, jag försöker att berätta det jag kommer ihåg, säger han i Västmanlands tingsrätt, enligt Aftonbladet.

Den före detta hockeystjärnan förnekade även att han skulle kört in i vajerräcket på E18.

Flera ögonvittnen berättade även för polisen att Salo hade kört vingligt och långsamt. Blodprov visade att han hade 3,06 promille alkohol i blodet.

– Jag kan inte ifrågasätta promillehalten. Det är konstigt att jag levde, säger Tommy Salo i rätten, enligt Aftonbladet.

Tommy Salo utanför Västmanlands tingsrätt, strax efter att domen meddelats.
Foto: MATS ADOLFSSON / VLT

Kommer överklaga

I förhör med polis har Tommy Salo erkänt brottet. Även på Facebook har den tidigare stjärnan gått ut och berättat om händelsen.

Det finns inga ursäkter för det jag gjorde. Ta hand om er”, skrev han på Facebook i oktober.

Salo åtalades i oktober för grovt rattfylleri och riskerade max två års fängelse. Åklagaren yrkade på två månaders fängelse. Påföljden blev också två månader innanför lås och bom.

Försvarsadvokaten Erika Lindquist meddelar att de kommer ta det vidare till hovrätten.

– Vi kommer överklaga domen. Han har erkänt brottet och tagit sitt ansvar, han är tidigare ostraffad och en skötsam person som lever ordnade förhållanden. Han har straffats på olika sätt, blivit uthängd i medierna och blivit av med sitt körkort, säger hon.

Västmanlands tingsrätt i Västerås, där Tommy Salo fick sin dom.
Foto: OLIVER SZABO

Tommy Salos ord om domen: ”Alkoholen är ett avslutat kapitel”

Ett par timmar efter att domen förkunnats säger Tommy Salo i en intervju med Hockeysverige att han mått dåligt under en längre tid och sökte hjälp för ångest och depression under sommaren. 

Anledningen till hans mentala ohälsa är enligt Salo ett par skilsmässor som påverkat hans ekonomi samt ett par andra saker han inte vill gå in på. 

– Men jag fick inte den medicin jag behövde just då. Det är en av anledningarna till att det blev som det blev. Det är inget försvar för varför jag satte mig bakom ratten, men det är en förklaring, säger han till sajten. 

Salo berättar vidare att han nu tagit hjälp och dessutom slutat dricka helt och hållet. 

– Alkoholen är ett avslutat kapitel för mig efter det här som hände. Jag har inte druckit någon alkohol alls efter det här. Jag är ändå tacksam över att det inte blev någon olycka som kunde ha drabbat någon annan.

Nu säger han att han bara vill lägga hela saken bakom sig. 

Hjälte för Tre Kronor

Tommy Salo har en långa och gedigen hockeykarriär bakom sig. 1994 blev han hjälte för Tre Kronor efter straffräddningen i OS-finalen mot Kanada. Tillsammans med Peter Forsbergs ikoniska straff innebar räddningen OS-guld för Sverige.

Utöver ett VM-guld, två VM-silver och fyra VM-brons har Salo hunnit med 10 år i NHL. Främst i New York Islanders och Edmonton Oilers.

2007 avslutade han spelarkarriären i Frölunda. Innan han fortsatte karriären som ledare i bland annat Leksand.

Så rapportera Expressen när nyheten blev känd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.