Rasmus Dahlins chock i tv – och stora löfte om VM

Förbundskaptenen nöjd över segern mot Finland
Rasmus Dahlin.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
”Jag är en lagspelare rakt igenom och det kvittar var jag är,” säger Dahlin.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Rasmus Dahlin gästade Viaplays studio.
Foto: Viafree
Sverige har inlett med idel segrar i hockey-VM.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

TAMMERFORS. Sedan barnsben har Rasmus Dahlin drömt om att få spela VM för Tre Kronor. 

Så nu när han äntligen får göra det försöker han insupa hela atmosfären – intervjuerna i tv inräknat. 

– Ja, jag har alltid kollat på VM och sett studion, så när jag gick upp dit kände jag bara ”jaha, är det så här det ser ut?!”, utbrister Dahlin och spricker upp i ett leende.

Han är bara 22 år gammal och har aldrig tidigare spelat ett VM. 

Trots det, så uppträder Rasmus Dahlin som en ledare. 

På isen, utanför den, och även i alla mediala sammanhang som han får vara med i under veckorna i Tammerfors. 

Mycket har sannerligen hänt sedan han draftades som nummer ett av Buffalo och lämnade svensk ishockey och Frölunda 2018.

Av olika anledningar har det ändå dröjt med VM-debut, så när han nu till slut får dra på sig Tre Kronor-dressen försöker han njuta av varje sekund.

– Det har varit otroligt roligt. Först och främst är det en skön grupp, så vi har väldigt roligt utanför isen, och på den spelar vi ju bra. Vi vinner och det hjälper så klart. Grymt hittills, helt enkelt, säger han med eftertryck. 

Tv-tittarna märkte nog vad Rasmus Dahlin känner för hockey-VM när han gästade Viaplays studio efter matchen mot Tjeckien. 

Programledaren Niklas Jihde välkomnade då Dahlin, varpå supertalangen uttryckte sin tacksamhet att få gästa VM-sändningen samtidigt som hans blick försökte fånga allt runtomkring honom.  

Några av Dahlins idoler, sådana som Nicklas Lidström, Peter Forsberg och Mats Sundin, har ju också stått där.

– Ja, jag har alltid kollat på VM och sett studion, så när jag gick upp dit kände jag bara ”jaha, är det så här det ser ut?!”. Hela upplevelsen är en dröm, något jag gått och tänkt på länge. Jag har alltid kollat på varje VM med min familj, och det är en stor grej i maj månad. Därför är det otroligt roligt att få vara här.

Du har gjort mycket tv och media under din karriär, var det annorlunda att stå i VM-studion?

– Ja, faktiskt. Det var speciellt. Du ser det bara från kamerans håll annars, men nu såg jag allt annat. Det var otroligt kul.

Nyper du dig lite i armen över att du står i de skridskor som Lidström, ”Foppa” och Sundin brukade stå i?

– Ja, klart att det är stort, men det är inte så att jag går runt och tänker på det egentligen. 

Målet: Guld i Finland.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Rasmus Dahlin är i Tammerfors för att vara Sveriges stora härförare på blålinjen. 

Vilket inte är speciellt konstigt då han länge har ansetts vara en av planetens största hockeytalanger och under den gångna säsongen också utvecklats till en svensk toppback i NHL.

Ingen annan försvarare på VM gjorde lika många poäng som Dahlin under grundserien, och han placerade sig topp 15 i den totala poängligan för backar.

– Jag har tagit otroligt stora kliv, säger han om sin personliga utveckling i Buffalo: 

– Jag har blivit mer av en ledare i laget och jag har växt som både människa och spelare. Som helhet har jag mognat och tagit stora steg överlag. Jag får ett stort förtroende också.

Här väljer Dahlin att lyfta fram Buffalos huvudtränare Don Granato, som tog över efter att Ralph Krüeger sparkats under förra säsongen. 

Tack vare honom och övriga coacher i Buffalo har Dahlin vågat spela sitt spel, trots några olyckliga fadäser i höstas.

– Granato och hela ledarstaben ska ha en stor eloge för hjälpen. De visar sitt förtroende och i början av säsongen hade jag det inte enkelt, jag gjorde misstag då och då, men de pushade och trodde på mig ändå. De har hjälpt mig enormt mycket.

Vill se svensken förlänga med Buffalo

Dahlin blev till slut trea i den interna poängligan bakom Jeff Skinner och genombrottsmannen Tage Thompson. 

Han klämde sig in på bronsplatsen precis före landsmannen Victor Olofsson, som i sommar väntas skriva ett nytt avtal med Buffalo.

Det är i alla fall Dahlins förhoppning. 

– Ja, absolut, men jag har inga news, jag vet inte om de pratat eller inte, men klart att jag vill ha ”Vicke” i mitt lag. En bra kompis och otrolig spelare.

Svenskduon har tillsammans med andra unga spelare som Alex Tuch, Peyton Krebs, Tage Thompson och Dylan Cozens vuxit ut till nya ledare i Buffalos omklädningsrum.

Så fick det bli när affischnamnet Jack Eichel, som var klubbens största stjärna under sex säsonger, lämnade för Vegas i en omtalad trejd.

Buffalo fick Alex Tuch, Peyton Krebs och två draftval i utbyte.

– Det (att Eichel lämnat) har inte påverkat mig så mycket. Hela grejen förstorades väldigt mycket, säger Dahlin.

Hur då?

– Det var en brutal grej i media med fans och allt vad det var. Som lag har vi tagit enorma kliv och reagerat bra. Vi har hittat nya ledare och yngre spelare har tagit chansen. 

Dahlins tidigare lagkamrat Jack Eichel.
Foto: DERIK HAMILTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Buffalofansen suktar alltjämt efter slutspel, något klubben inte lyckats nå sedan säsongen 10/11.

Dahlins förhoppning är att han ska hjälpa organisationen dit redan nästa år.

Spelar laget som under andra halvan av den gångna säsongen kommer de också lyckas med det, från nyår och framåt var Buffalo slutspelsbra sett till poängsnitt. 

– Utematchen var en stor grej för vårt lag. Vi möter Toronto i Winter Classic, där det bara var Torontofans, och vinner dessutom. En grym upplevelse som var viktig för oss som lag, vi fick en boost och började om på något sätt. Ett nytt självförtroende, skulle jag säga. Visst var All Star grymt personligen, men utematchen var väldigt viktig för laget.

Vill spela fler VM för Sverige

Nästa säsong får ändå vänta, fokus ligger just nu på Tre Kronors VM-äventyr.

Dahlin vill vinna guld, som sina barndomsidoler.

Och han lovar också att alltid ställa upp när landslagsledningen ringer i framtiden. 

Så länge han inte är skadad, spelar slutspel med Buffalo eller sitter i kontraktsförhandlingar kommer han vilja bära Tre Kronor-dressen.

– Absolut. Jag är en lagspelare rakt igenom och det kvittar var jag är. Får jag chansen och är jag med, då kommer jag slåss helhjärtat. Jag vill absolut alltid vara med. 

TV: VM-tugg: Förklaringen till finska tystnaden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.