Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rasar mot orden: ”Idiotin bara ökar”

Mika Kortelainen. Foto: MTV.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Mika Kortelainen är lagledare för det finska ishockeylandslaget. 

Och i går var han gäst vid en CHL-match som sändes på finska MTV.

Där kom Kortelainen att stå för ett uttalande som nu kritiseras hårt. 

– Han borde få en rejäl smäll så han själv får en hjärnskakning, sade Kortelainen i sändningen.  

Nu tar det finska landslaget avstånd från lagledarens uttalande.

När bara två minuter återstod av CHL-mötet mellan finska JYP Jyväskylä och slovakiska Banska Bystrica så kom känslorna att rinna över och omdömet att försvinna för Bystricas amerikanska spelare, Ben Marshall. 

Marshall kom då att tackla hemmalagets back Markus Jokinen så pass hårt och vårdslöst att denne blev liggandes på isen till synes helt groggy. 

Scener som fick det att rinna över för Mika Kortelainen, som tidigare i år blev utnämnd till lagledare för det finska ishockeylandslaget. I MTV:s tv-sändning där Kortelainen fungerade som gäst kom han att spilla ur sig orden som nu kritiseras starkt.

– I den där situationen borde man nog ta till "old school"-metoder och han borde få en rejäl smäll så han själv får en hjärnskakning. Det skulle vara helt rätt, sade Kortelainen och fortsatte om Ben Marshalls tilltag:

– Tränaren (i Banska Bystrica) hade skrikit "fuck" flera gånger och är säkert väldigt stolt över det där tilltaget av Marshall. 

Kritiseras i hemlandet: "Korkad och oansvarig"

Kortelainens uttalande väckte snabbt reaktioner i Finland där Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén reagerade på Twitter:

"Idiotin bara ökar. Borde inte få fortsätta i sin roll efter den kommentaren".

Vidare fortsätter Saxén med att i en krönika ytterligare kritisera uttalandet, och ifrågasätta om Kortelainen verkligen kan få vara kvar i sin roll som lagledare:

"Kommentaren är inte bara korkad och oansvarig. Den visar att Kortelainens roll i landets populäraste landslag borde ifrågasättas och diskuteras. Kan en person som anser att man medvetet ska skada motståndare ha en roll i ishockeyförbundets verksamhet och i synnerhet i ett lag som följs av miljontals finländare varje år? Svaret borde vara ett klart och entydigt nej", skriver Saxén i krönikan på Hufvudstadsbladet. 

Landslaget tar avstånd från uttalandet

Och i dag kom även det finska förbundet att ta avstånd från lagledarens ord.

– Det var ett förhastat och känsloladdat uttalande, trots att det var en ful tackling. Jag har snackat om det här med Kölli. Det han sade representerar varken ishockeyförbundets eller hans värderingar, säger Harri Nummela från det finska ishockeyförbundet. 

Ben Marshall stängdes under måndagskvällen av tre matcher för sin tackling.

https://twitter.com/FilipSaxen/status/1039078507069038592