Putins krav inför VM på hemmaplan: Guld

Putin har högt ställda krav inför VM på hemmaplan.
Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryssland möter Tre Kronor på tisdagen.
Foto: Sergei Ilnitsky / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

MOSKVA. I Ryssland handlar sport om mycket mer än bara ädel tävlan. Precis som under kalla kriget är handlar det om segrar som stärker regeringen både på hemma- och bortaplan.

– Det rådet inga tvivel om att myndigheterna kommer att försöka slå mynt av segern, om det blir någon, säger analytikern Olga Chvostunova.

Få invånare i någon av Rysslands största städer kan ha missat att hockey-VM pågår för fullt. Längs med kanalerna i S:t Petersburg vandrar supportrar med landslagströjor och målade ansikten, och på barer och kaféer i Moskva avlöser vilt firande deppig klagosång.

Men även om alla länder vill vinna så handlar årets hockey-VM för Ryssland om något mer. President Vladimir Putin har själv förklarat att mästerskapet är en chans för Ryssland att höja sitt internationella anseende på sportscenen.

– Jag vill påpeka att världsmästerskapet vi håller i Moskva och i S:t Petersburg tillsammans med Internationella ishockeyförbundet kommer bidra till att öka rysk hockeys prestige, sade Putin i slutet på april vid ett möte i Kazan.

Fetisov lärde Putin spela hockey

Ryssland har satsat stora pengar på idrott under det senaste decenniet. Om man inte bygger systemet blir det inga resultat, konstaterade tidigare idrottsministern tillika hockeylegendaren Vjatjeslav Fetisov ett drygt år sedan i en intervju med Wall Street Journal. Fetisov säger sig för övrigt själv ha lärt Putin spela hockey, en färdighet presidenten demonstrerat vid flera kraftigt medieuppvaktade tillfällen.

– (Putin) sade: ”om någon kan lära mig hur man spelar det här så kan vem som helst spela, återberättade Fetisov.

Kraven på det ryska landslaget – guld - och arrangemanget i stort är med andra ord på topp. Samtidigt har internationell idrott varit en central del av Rysslands jakt på internationellt erkännande och stjärnglans ända sedan Sovjetunionens dagar.

Att vinna sportsegrar blev del i ”det stora spelet” mellan supermakterna Sovjet och USA och den rivaliteten lever kvar än i dag.

– Att vinna OS eller andra internationella tävlingarna i de populära och prestigeladdade sporterna sågs som ett sätt att vinna en kamp i kalla kriget med väst, säger Olga Chvostunova, rysk journalist och analytiker på tankesmedjan In Modern Russia, som leds av oppositionelle exoligarken Michail Chodorkovskijs son.

"Det råder inga tvivel om det"

Dessutom spelar det en inrikespolitisk roll – sport har integrerats i Kremls PR och stoltheten som kommer av att vinna stora tävlingar stärker regeringen på hemmaplan, säger Chvostunova.

– Med mästerskapet nu så är hockey stort och populärt och det ryska laget väntas vinna guldmedaljen, särskilt eftersom tävlingen sker på hemmaplan, säger hon.

– Det kommer definitivt finnas en positiv effekt på den allmänna sinnesstämningen men det rådet inga tvivel om att myndigheterna kommer att försöka slå mynt av segern, om det blir någon, och använda den för egen del.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.