Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”Mesigheten är ett annat kapitel”

Foto: NIKOLAI PETROV/BELTA / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: NIKOLAI PETROV/BELTA / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: BILDBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Adam Johansson
1 / 8

VM i ishockey ska spelas i Lettland och Belarus huvudstäder Riga och Minsk. 

Mästerskapets placering är ifrågasatt – och nu hotar huvudsponsorn att hoppa av.  

– Kapitalet sätter ner foten, vilket jag gillar, säger Niklas Wikegård i C More. 

VM i ishockey 2021 är planerat att spelas från den 21 maj till den 6 juni senare i år. Värdnationer för turneringen är Lettland och Belarus – och deras huvudstäder Riga och Minsk. Placeringen av mästerskapet har väckt starka reaktioner och nu markerar även huvudsponsorn tillika billtillverkaren Skoda. 

Under lördagen kommunicerade de via Twitter att de hotar att hoppa av om planerna att spela matcher i Belarus står kvar. 

”Vi har varit stolta till IIHF och ishockey-VM i 28 år. Men vi respekterar och står upp för mänskliga rättigheter. Därför kommer Skoda att dra sig ur sponsringen av världsmästerskapet i ishockey för herrar 2021 om Belarus är en av värdnationerna”, skriver de. 

Wikegård: ”Kapitalet sätter ned foten” 

I hockeystudion i C More senare under lördagen kommenterade både Petter Rönnqvist och Niklas Wikegård agerandet från biltillverkaren. 

– Jag tycker det är jättehäftigt och det visar tidens tand. De här storföretagen måste gå i bräschen och läsa av vad folk vill. Det går inte längre att bara köra sitt race som man kanske kunde för en 20 - 30 år sedan, säger Petter Rönnqvist. 

Kollegan Wikegård fyller i: 

 – Kapitalet sätter ner foten, vilket jag gillar. Det är väl det enda språket de förstår på den här nivån. Idrott och politik hör ihop till hundra procent, numera är det så. Anders Larsson och svenska hockeyförbundet skulle sagt ”vi spelar inte i Belarus, punkt slut”. Men den mesigheten är ett annat kapitel.

”En skamlig bild” 

Tidigare i veckan spreds bilder på Belarus president Lukasjenko och René Fasel, ordförande för det internationella ishockeyförbundet. Där syntes de kramas och skaka hand efter att ha diskuterat det stundande mästerskapet.  

Den tidigare svenska statsministern Carl Bildt var en av de som reagerade starkt på mötet mellan de två. 

”En skamlig bild för IIHF (internationella ishockeyförbundet). Ett beundrande bemötande till en brutal diktator. Mästerskapet 2021 måste flyttas från Belarus”, skrev han på Twitter. 

Omvaldes i somras 

I augusti 2020 utropade Alexander Lukasjenko sig själv till vinnare i presidentvalet i Belarus, och inledde därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994. Valet omgärdades av rapporter om valfusk och EU har inte erkänt valresultatet, utan anser att det varken var fritt eller rättvist. 

”Jag ser med stort allvar på utvecklingen i Belarus efter gårdagens presidentval. Polisen har använt våld mot demonstranter på ett oproportionerligt och oacceptabelt sätt. Såväl demonstranter som journalister har frihetsberövats. Det finns rapporter om flera skadade och även uppgifter om dödsfall. Ansvaret för denna våldsamma utveckling vilar hos president Lukasjenko och den belarusiska regeringen.

Genomförandet av presidentvalet följer en dyster tradition av odemokratiska val i Belarus. Valfusket tycks ha varit omfattande, inklusive uppgifter om oproportionerligt stort förtidsröstande”, kommenterade Sveriges utrikesminister Ann Linde då. 

Stora protester väcktes efteråt mot den sittande regimen. Från de som greps kom rapporter om tortyr och omänsklig behandling.

https://twitter.com/skodaautonews/status/1350397536603828225?s=21

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.