Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Forsberg och Henrik Zetterberg om ryska invasionen i Ukraina

Peter Forsberg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Henrik Zetterberg.
Foto: Johan Svensson

Den ryska invasionen av Ukraina har spillt över till idrotten och väckt diskussion.

Nu ger ikonerna Peter Forsberg och Henrik Zetterberg sin syn på frågorna som delar hockeyvärlden.

– Jag tror att de inblandade från den ryska sidan, spelarna i NHL, sitter i en otroligt svår sits, säger ”Zäta”.

– Vi vet inte riktigt hur varje persons individuella situation ser ut, men jag hoppas att alla tycker hur Ryssland agerat är helt fel, fortsätter ”Foppa”.

Både Peter Forsberg och Henrik Zetterberg, två av svensk ishockeys största spelare genom tiderna, ingår i det Icebreakers-lag som i helgen tar sig an Tre Kronor Legends, en samling av spelare som tillsammans spelat hundratals matcher för Sverige och vunnit flertalet VM- och OS-medaljer i den blågula dressen.

Det första mötet, som spelas under lördagseftermiddagen, sänds av SportExpressen och går att se med ett Premium-konto.

Syftet med legendar-matcherna, en spelas även på söndagen, är att samla in pengar till sjuka och funktionshindrade barn i Västernorrland – det som länge varit grundpelaren i Icebreakers organisation.

Därtill kommer en parallell insamling starta på grund av det rådande kriget i Ukraina.

– Det är svårt att blunda för det som händer där. Vi var alla överens om att starta ett till initiativ, men vi ska gå igenom alla detaljer i helgen. Vi vill självklart också hjälpa de behövande i Ukraina så gott vi kan, berättar Forsberg.

– Jätteroligt att få ställa upp på en sån här grej. Visst är det kul att ses, men vi spelar främst för en väldigt, väldigt bra sak. Det känns helt rätt att kunna hjälpa till med det man kan, säger ”Zäta”.

Henrik Zetterberg har precis som resten av världen följt händelseutvecklingen senaste veckorna med fasa.

– Det är fruktansvärt. Det går inte att säga något annat. Skrämmande att det kan hända, men det har varit fint att se hur alla sluter upp under såna här tider. Vi vill också göra det – genom de här matcherna.

Peter Forsberg har också berörts av bilderna som kablats ut från Rysslands invasion i Ukraina.

– Det är helt horribelt givetvis och du känner för alla som bor och strider i Ukraina och även de som nu tvingas fly landet. Det första man gör varje morgon är att kolla nyheterna för att se hur allt går, och du hoppas hela tiden att det ska lösa sig så snabbt som möjligt, att striderna ska upphöra.

De har en gedigen bakgrund i NHL där båda lyft Stanley Cup, Forsberg 1996 och 2001, Zetterberg 2008.

Sedan Ryssland startade kriget för drygt tre veckor sedan har en diskussion pågått över hur NHL ska hantera sina ryska spelare, 44 till antalet.

Om de ska uteslutas från spel eller inte.

Den tjeckiske hockeyikonen Dominik Hasek har gjort sin röst hörd flera gånger senaste tiden, och han anser att ligan måste porta ryssarna.

– NHL måste stänga av alla ryska spelare. Atleterna representerar inte bara sig själva och sin klubb, men även sitt land, dess värderingar och aktioner. Det är fakta. Om NHL inte gör det så har de indirekt ett delat ansvar för de som dör i Ukraina, skrev Hasek på sitt Twitter-konto.

Henrik Zetterberg har förståelse för Haseks åsikt, men ser också hur komplex frågan faktiskt är.

– Det är jättesvårt. Jag tror att de inblandade från den ryska sidan, spelarna i NHL, sitter i en otroligt svår sits. Jag kan inte säga varken det ena eller det andra i det här, för det är så mycket som ligger bakom och det berör spelarna på flera olika sätt. De har familj, släkt och vänner kvar i Ryssland.

En uppfattning Peter Forsberg delar.

– Det är lätt att tycka och tänka om det här, men jag har inte insyn i varje individs situation. Därför vill jag vara försiktig att uttala mig om enskilda personer.

– Det enda jag kan säga är att alla måste göra allt i sin makt för att Rysslands invasion ska vara över så snabbt som möjligt.

Det är inte bara NHL-ryssarna som varit föremål för diskussion sedan slutet av februari. Den ryska ligan – KHL – är i ett mindre förfall efter krigets början och utländska spelare har nu börjat lämna sina klubbar.

Dock långt ifrån alla, de flesta som representerar slutspelslag är fortfarande kvar. Bland annat 14 svenskar.

– Det är upp till var och en. De måste få fatta sina beslut, jag har inte mandat att säga till dem vad de ska göra, avslutar ”Zäta”.

Lyssna på podden Hockeypuls med Peter Forsberg SpotifyiPhoneAcast

https://embed.acast.com/hockeypuls/ac6dc5abf79a969a9687bd091bd4a8b9

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.