Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Pappa gillar inte att prata om det”

Kristoff KontosFoto: Vimmeyby Hockey Facebook
Peter ForsbergFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Chris Kontos förlorade OS-finalen i hockey mot Sverige 1994. 

Men han vill inte dela minnen från turneringen med sin son, som nu gör succé i hockeyettan. 

– Min pappa gillar inte att prata om det, säger Kristoff Kontos till Kuriren

Kristoff Kontos noterades för 25 poäng på 18 matcher för Vimmerby i Hockeyettan förra säsongen. Den här säsongen är kanadensaren fortfarande kvar i Sverige, men har begett sig norrut till Boden. 

Men det här är inte första gången som 26-åringen tillbringar en längre period i Sverige. Kontos firade sin ettårsdag i Skellefteå, där hans familj bodde under ett år när pappan Chris Kontos spelade för Skellefteå AIK. 

Chris Kontos kom till Sverige från en gedigen NHL-karriär, där han spelat 230 matcher för klubbar som New York Rangers, Pittsburgh Penguins och Los Angeles Kings. 

Innan flytten till Sverige hann Chris Kontos med att spela OS med Kanada i Lillehammer, där Kanada som bekant förlorade finalen efter en klassisk straffläggning mot Tre Kronor. 

Men enligt Kristoff Kontos bjuder hans pappa inte på några omfattande anekdoter från OS-finalen under familjemiddagarna. 

– Min pappa gillar inte att prata om det, säger Kontos till Kuriren. 

Chris Kontos kämpar under OS-finalen 1994Foto: Bildbyrån

Kristoff Kontos om OS-finalen

Och kanske märker Kristoff Kontos av pappa Chris beslut att ligga lågt med berättelser från Lillehammer. Den 26-årige centern menar att det inte är speciellt många som känner till hans koppling till idrottsklassikern, men att han får höra om det ibland. 

– Pappa säger att han är stolt över silvermedaljen. Men just då så sved den förlusten rejält. När han tittar tillbaka på det tycker han det var fel att en sån stor turnering skulle avgöras på straffar. Han hade hellre sett en längre förlängning, mer som i fotboll. 

Det var inte bara Peter Forsbergs ”Kenta Nilsson”-dragning som säkrade guldet till Sverige i Lillehammer – Tommy Salo blev även matchhjälte när han räddade en straff efter att ”Foppa” gjort mål. Faktum är att Kontos under den kommande säsongen kommer att ställas mot en annan Salo – den finländska forwarden Niklas Salo. 

Kontos spelade tillsammans med Salo i Vimmerby förra säsongen, och hade kunnat göra honom sällskap i Kiruna. 

– Jag visste inte att han skulle dit förrän jag hade diskussioner med Boden. Och han sa att ”om du vill komma och spela ihop med mig i Kiruna så tar de gärna emot dig”. Men då låg jag redan i förhandlingar med Boden, säger Kristoff Kontos. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.