Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Osannolika hjälten – nu kan han bli staty

Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RONNY JOHANNESSON
Foto: RONNY JOHANNESSON
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BRATISLAVA/STOCKHOLM. Att Finland skulle skrälla sig igenom hockey-VM till ett VM-guld var det få som trodde på förhand. 

Men det var möjligen ännu färre som kunde förutspå vem som skulle bli Lejonens stora hjälte, med sina avgörande mål i slutspelet. 

Finlands nya nationalhjälte heter Marko Anttila.

Marko Anttila har inte tillhört Finlands toppspelare de senaste åren. Anttila inledde karriären med nio säsonger i finska ligan, och efter en kortare sejour i KHL gick han till Örebro där han blev kvar i två och en halv säsong. De senaste åren har han spelat med Jokerit i KHL. 

33-åringen hade spelat två VM inför årets turnering. I det finska laget fanns hela 18 VM-debutanter, och Anttila ansågs ha tillräckligt med rutin för att utses till lagkapten. 

Marko Anttila gick poänglös genom gruppspelet – men väl framme i kvartsfinal inleddes den smått osannolika saga som Anttilas VM kom att bli. 

Finländaren skickade in 4-4-målet mot Sverige – ett mål som tvingade matchen till förlängning, där Finland kunde avgöra och vinna mot de regerande mästarna.

”Bland det mest osannolika”

I semifinalen skrällde det finska laget på nytt, när man slog ut guldfavoriterna Ryssland med 1-0. Vem som gjorde matchens enda mål? Marko Antilla. 

Även i finalen klev han fram. Efter en första period där Finland såg ut att vara slutkörda och utspelade kvitterade Anttila i den andra – och gav sedan Finland ledningen med sitt 2-1-mål i den sista perioden. 

– Det är bland det mest osannolika jag har upplevt, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam om Anttillas VM-resa. 

– Det är så kul att det är Anttila, en fin kille som jobbat hårt så länge, säger experten Jonas Andersson. 

Anttila:

– Otroligt. Jag är glad att jag gjorde mål, men jag bryr mig inte om mina mål jag ville bara ha titeln. Det här är det största jag har gjort, jag är väldigt stolt. 

Marko Anttila kan hedras med staty

Anttila draftades av Chicago Blackhawks 2004 och har varit på flera camper med NHL-laget – men aldrig lyckats ta en plats i truppen. 

– Det är en bra story. Det har verkligen varit en revansch, har Harri Pesonen sagt.

Inför finalen rapporterade Iltalehti att Anttilas hemstad Lempäälä överväger att resa en staty över honom efter VM-succén.

– Jag vet inte om det…, säger Anttila själv. 

– Jag har bara kul med killarna här nu.

”Kommer var en galen sommar”

Harri Pesonen, som också blev målskytt i finalen, lovar att besöka statyn om den skulle byggas.

– Helt klart. Jag skulle inte vara förvånad. Han kan inte gå till affären och vara där som en normal person, det kommer vara en galen sommar för honom. 

Pesonen passar även på att hylla den finske lagkaptenen:

– Vilken historia! Killen som har jobbat arslet av sig hela karriären och blommar sent. Han har jobbat sig in i landslaget, det är otroligt att se honom prestera så bra, han var kärnan för laget.