Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

OS-svensken tvingas sluta – 24 år gammal

Lina Bäcklin. Foto: SOK
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

OS-stjärnan Lina Bäcklin tvingas lägga av, endast 24 år gammal.

Bakom beslutet finns ekonomiska bryderier – och en vardag som är svår att få ihop. 

– Det fungerar inte, säger Bäcklin till SVT.  

Trots att Lina Bäcklin är född 1994 har hon en lång meritlista. Hon har spelat hela nio säsonger för sitt Brynäs i SDHL och skrev i våras på ett kontrakt som skulle säkra en tionde. Lägg då till att hon har spelat 64 matcher för Damkronorna – sex av dessa i OS i  Sotji 2014.

Men nu är det slut med hockeyn för Bäcklins del. Elitsatsningen blir för svår att kombinera med heltidsarbete. 

– Det handlar mycket om ekonomi i damhockey så det var mycket den biten. Jag jobbar som personlig assistent och det fungerar inte med hockeyn. Jag har lyckats skapa mig en bättre vardag än jag hade i Brynäs, säger Bäcklin till SVT.  

Lina Bäcklin lägger av

Bäcklin återkommer till att det är den ekonomiska realiteten som tvingar henne att välja arbete framför idrott. 

– Tidigare har jag kombinerat hockeyn med att plugga och jobba lite men haft pojkvännen som varit tryggheten i det ekonomiska. Utan honom hade jag inte spelat hockey lika länge som jag gjorde. Man har haft lite timanställningar och hoppat mellan olika jobb. Nu har jag fixat så att jag kan etablera mig på en arbetsplats och det vill jag inte byta bort mot hockeyn, säger Bäcklin. 

Bäcklin är en av flera svenska damhockeyspelare som känner sig nödgade att lägga skridskorna på hyllan innan de har fyllt trettio. 

– Det är väl inte jättebra signaler. När jag själv var yngre var det viktigt att ha äldre spelare att se upp till, så jag tror unga tjejer tycker det är väldigt negativt att spelare lägger av i den här åldern, säger hon.