Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagas för hån i Norge – OS–hjälten slår tillbaka

Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN

Bengt-Åkte Gustafsson, 60, lämnar norska krisklubben Stjernen. 

Nu berättar OS-hjälten om den misslyckade satsningen, utmattningssyndromen och kritiken i Norge om att han ska ha hånat sina spelare.

– De är inte så fullt professionella som man hade hoppats på, säger Gustafsson.

Trots en utlovad storsatsning med nye tränaren Bengt-Åke Gustafsson i spetsen så har säsongen blivit ett fiasko för norska hockeylaget Stjernen.

Laget ligger på åttonde och näst sista plats i Get-ligan efter 38 spelade matcher.

Under gårdagen stod det också klart att Bengt-Åke Gustafsson lämnar klubben på eget initiativ.

När SportExpressen Tre Kronor-hjälten – OS-guld och VM-guld 2006 – har han precis börjat flytten hem till Karlskoga.

– Det har varit jobbigt. Det blev inte alls som planerat. Det har varit, jobb, jobb, jobb och ännu lite mer jobb. Jag kände i december att jag började gå in i väggen, säger han.

Menar att satsningen uteblev

Gustafsson menar att problemet var dels organisatoriskt, men också att den utlovade satsningen uteblev. 

– Det började på en gång med ekonomin som körde ihop sig. De hade planerat att skaffa flera spelare men plötsligt fanns det inga pengar. Sen skulle organisationen bli större och bättre men det har brustit. Det har varit mycket fram och tillbaka, säger han. 

– Jag hade hoppats att vi skulle vara fler som jobbade. Problemet var att vi inte var så många – och de som jobbade hade andra jobb vid sidan om hockeyn. Det var problemet. Min assisterande tränare kom tio minuter innan träningen och fem minuter efteråt var han borta. Så då fick man sitta där själv och analysera. Det tog på krafterna.

För ungefär en månad sedan, när han var ledig och hade ett par dagar hemma i Karlskoga, började Gustafsson märka av tendenserna till utmattning. 

– Jag låg vaken på nätterna, vände och vred på mig och funderade. Det brukar jag inte göra. Det var annorlunda. Så jag kände bara: "vad fan håller jag på med, skärpt dig nu". Jag tog ett möte med dem och förklarade att "nu räcker det – jag klarar inte av det längre".

 

Gustafsson på isen under VM 2010.Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

 

Bengt-Åke Gustafsson nekar till hånen

Besvikelsen i Fredrikstad är påtaglig efter lagets kollaps. I en krönika på norska TV2 är hockeyexperten Erik Follestad Johansen fundersam: "Varför i hela världen lägger Stjernen massa pengar på en tränare, när man inte kan hämta in spelare?", skriver han. 

"Värvningen av en svensk tränarlegendar skulle ge en sponsorboost och nya giv i Fredrikstad. Det gick inte. Spelarna menar att han har tillfört något speciellt. Han såg ner på Stjernen och norsk ishockey, och log hånfullt emellanåt åt sina spelare", skriver han. 

Bengt-Åke Gustafsson vill inte kännas vid åt att han hånlog åt sina spelare.

– Det stämmer absolut inte. Man jobbar och pratar och skrattar sinsemellan men jag skulle aldrig ha hånat dem, säger han.

 

Gustafsson under hockey-VM 2008. Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

 

Spelarna inte heltidsanställda 

Gustafsson pekar på att ett av problemen var att spelarna inte var heltidsanställda, utan hade jobb vid sidan av hockeyn. Det gjorde att situationen stundtals var så hopplös att han var tvungen att skratta åt den.

– Vi pratade hela tiden om att vi skulle göra vissa saker men killarna lärde sig nästan aldrig dem. Man behövde nästan skratta åt det. Det har nog att göra med att det var så mycket annat i huvudet på dem. De var inte så fullt professionella som man hade hoppats på, säger han. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag försöka ta det lugnt och återhämta mig. Om det dyker upp något som känns intressant jobberbjudande så får man fundera på det. Men jag kommer inte att jaga jobb just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.