Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ordförande kopplas till dödsmisshandel

Foto: ANDREI POKUMEIKO / POOL / BELTA POOL
Liberalen Fredrik Malm kräver att hockey-VM i Belarus stoppas.
I flera månader har det varit regelbundna protester och demonstrationer i Belarus.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Protesterna mot vårens hockey-VM växer.

Politiker i såväl Lettland och Sverige vill stoppa hockey-VM i Belarus.

Samtidigt har också Belarus ordförande i hockeyförbundet, Dzmitryj Baskau, varit inblandad i en dödsmisshandel.

– Om inte IIHF själva ser detta måste Sverige vara tydliga med att vi stöttar det belarusiska folket och att vi bojkottar VM, säger liberalernas Fredrik Malm. 

Ända sedan Aleksandr Lukasjenkos ”valseger” i augusti har Belarus skakats av protester och demonstrationer i huvudstaden Minsk. 

Även omvärlden har reagerat starkt på uppenbart röstfusk och våldsamheter mot fredliga demonstranter. Franske presidenten Emmanuel Macron har krävt Aleksandr Lukasjenkas avgång. 

Storbritannien och Kanada har infört sanktioner och det är högst sannolikt att Kanada skulle nobba ett hockey-VM i diktaturen Belarus.

I Sverige har det hittills varit ganska tyst. Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson har inte velat prata om bojkott eller flytt av VM, utan hävdat att ”sport och politik inte ska blandas ihop”. 

En av få politiker som protesterat högljutt är centerpartisten Karin Ernlund. För en tid sedan sade Stockholms idrottsborgarråd:

– Det är nu omvärlden har chansen att påverka den demokratiska utvecklingen i Belarus och sätta punkt för Lukasjenkos styre.

Hockeybasen utpekad för dödsmisshandel

Nu får hon sällskap i protesterna av liberalerna Fredrik Malm och Karin Karlsbro.  

– Situationen i landet har blivit allt mer allvarlig. Sedan valet har demonstranter arresterades, förföljts, förts bort, torterats och mördats av säkerhetspolis, skriver Malm och Karlsbro i ett uttalande.

De tar även upp en häpnadsväckande omständighet i det kaos som råder i Belarus.

Den 11 november misshandlades en fredlig demonstrant till döds i Minsk.

En av männen som misstänks för inblandning i överfallet är Anders Larssons kollega i Belarus, alltså ordförande i landets hockeyförbund, Dzmitryj Baskau.

– Vittnen har bekräftat Baskaus medverkan i övergrepp och våld mot demonstranter, och har utpekat honom som deltagande i bortförandet och den dödliga misshandeln av den fredliga demonstranten Raman Bandarenka, skriver Malm och Karlsbro i ett brev till IIHF, Internationella Ishockeyförbundet.  

”Det är uteslutet att spela hockey i Belarus”

I ett separat brev till svenska förbundet kräver liberalerna att Sverige ska nobba hockey-VM om det genomförs i Belarus.

Sedan tidigare har Lettland avsagt sig att dela värdskapet av kommande VM, som det var planerat, och den lettiska regerringen har infört besöksförbud i landet för flera makthavare i Belarus, bland andra Dzmitryj Baskau.  

Karin Karlsbro har tagit initiativ i Europaparlamentet till att samla underskrifter för ett brev till IIHF som kräver att mästerskapet flyttas. 

– Idrott är och ska inte vara politiskt, men det är inte en ursäkt för att blunda för det som sker. Så länge Lukasjenko klamrar sig kvar vid makten och med brutalt våld angriper sin egen befolkning är det uteslutet att spela hockey i Belarus. Att genomföra VM under rådande omständigheter är helt oacceptabelt, säger Karin Karlsbro. 

Fredrik Malm har även skickat en fråga till idrottsminister Amanda Lind för att få svar på hur regeringen ser på att ishockey-VM.

Lettlands utrikesminister kritisk till IIHF

Lettland har också vänt sig till IIHF angående brottsmisstankarna mot Belarus förbundsordförande.

IIHF:s ordförande René Fasel svarade som vanligt att ”politik och hockey inte ska blandas ihop”.

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs är oerhört kritisk mot IIHF. Beslutet om att svartlista bland annat Belarus förbundsordförande från att resa in i Lettland förklarade utrikesministern på twitter med orden:

– Vi behöver den typen av hockey i vårt land!

Edgars Rinkēvičs har också sagt:

– Tillsammans med Litauen och Lettland kommer vi svartlista fler Belarusiska medborgare som bemöter fredliga demonstrationer med våld.

Meningen var att Dzmitryj Baskau inom kort skulle vara den som officiellt startade biljettförsäljningen till vårens VM-matcher.

https://twitter.com/charter_97/status/1327314055497965569

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.