Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öppnar för rekordstor trupp till vinterns JVM

Djurgårdens Alexander Holtz.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förbundskapten Tomas Montén.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Lucas Raymond.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Sverige tog brons i JVM 2020.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Coronapandemin fortsätter att rubba balansen i svensk ishockey. 

SportExpressen kan nu berätta att Juniorkronorna ser ut att samla en rekordstor trupp tidigare än någonsin inför JVM, något som innebär att flera klubbar kan tvingas vara utan sina spelare i en månad.

– Enda sättet att komma tillrätta med det här är att SHL och Hockeyallsvenskan tar uppehåll över jul och nyår. Det är min personliga åsikt, men det kommer aldrig ske, säger förbundskaptenen Tomas Montén. 

Julen närmar sig med stormsteg och därmed även en av vinterns stora höjdpunkter: Juniorvärldsmästerskapet i ishockey.

Turneringen spelas som vanligt i mellandagarna och i början av januari, men detta år skiljer sig avsevärt med tidigare JVM-upplagor. 

Dels är publik förbjudet, dels spelas matcherna i en bubbla i Edmonton, dels krävs det att lagen sätts i karantän innan mästerskapet. 

Just den sista punkten påverkar svenska klubbar med JVM-spelare i hög grad.  

Juniorkronorna kommer nämligen samlas redan 7 december för ett karantänläger i Sundsvall. Avresan till Kanada sker 13 december. Skulle Sverige gå långt i turneringen, hela vägen till final, kommer spelarna befinna sig i Nordamerika till 6 januari. 

Vissa lag kommer då få spela utan sina topptalanger i sju-elva matcher. 

– Jag har jättestor respekt för klubbarna i SHL och allsvenskan som spelar under den här tiden. Vi för en dialog med dem också. Alla är delaktiga i det här. Klubbarna har vetat om det här sedan en månad tillbaka också, att vi ska ta spelarna 7 december, säger Tomas Montén och fortsätter: 

– Enda sättet att komma tillrätta med det här är att SHL och Hockeyallsvenskan tar uppehåll över jul och nyår. Det är min personliga åsikt, men det kommer aldrig ske. De får acceptera nu att upplägget ser ut som det gör. 

Kan ta ut 34 spelare i JVM-truppen

På grund av rådande coronaläge och de restriktioner som medföljer Sveriges medverkan i JVM talar det mesta för att Montén med sin stab kommer samla en rekordstor trupp 7 december.

– Vi har alltid åkt med 26 spelare, bortsett ifjol då vi var 23. Nu kanske vi tar ut en större trupp till lägret i Sundsvall och plockar sedan bort några innan vi åker över. Men vi sitter med upplägget nu. Det är ett möte i morgon och på fredag. Vi har inte fått all info än, men vi har flera olika scenarion för hur många vi ska samla. Om det blir 26, 29 eller 32. 

Det är där spannet ligger?

– Säg mellan 26 och 34, så många spelare blir det. Det är värt att tillägga att så fort någon blir skadad eller sjuk under samlingen eller mästerskapet kan inte den spelaren ersättas. Då kan det finnas en poäng av att vara större i numerären till en början när karantänen startar. 

Det är av två orsaker Montén vill sammankalla ett större lag än vanligt.

– Ett: Vi måste genomgå tester kontinuerligt och vi riskerar att tappa spelare under resans gång. Två: Det är ett stort antal juniorspelare som inte är i gång nu och inte spelat matcher sedan 30 oktober. Tar vi en större trupp kan vi driva ett annat typ av läger i Sundsvall. Då kan vi köra rena internmatcher. 

02:an William Eklund lär vara med i Monténs JVM-trupp.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

”Det har funnits med på vår horisont”

Flera lag i SHL och Hockeyallsvenskan påverkas av Juniorkronornas trupputtagning. Ett lag som HV71, med fyra möjliga truppkandidater, kan tvingas vara utan sina spelare i elva matcher under jul- och nyår.

Djurgården har fyra högaktuella spelare i form av Alexander Holtz, William Eklund, Tobias Björnfot och Albin Grewe. Blir de uttagna i den kommande JVM-truppen riskerar Stockholmsklubben att gå igenom tio omgångar utan den talangkvartetten.

– Vi har vetat om det ett tag. Vi har planerat för det. Björnfot, Eklund och Holtz har vi räknat som givna. Sedan har Grewe och några andra 01-backar en god chans att komma med. Det har funnits med på vår horisont, säger sportchefen Joakim Eriksson. 

Hur tänker ni ersätta era JVM-killar?

– Vi hoppas att övriga spelare som är kvar hemma är friska. Då får vi ihop ett lag under den tiden. Har vi en situation då folk är skadade eller sjuka, då får vi större utmaningar. Vi får se hur vi hanterar det då. Om vi lånar in spelare eller lyfter upp killar från juniorlaget. 

Tomas Montén förstår att läget inte är optimalt. 

– Vi hade inte samlats 7:e om det inte var kravet. Ska man hårddra det är det Folkhälsomyndigheten i government of Alberta som bestämt detta. Hela upplevelsen kommer vara annorlunda. Vi får se hur det blir. Vi vet inte heller hur det kommer se ut när vi väl kommer på plats där borta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.