”Om jag ser honom ska jag säga förlåt”

Hockeyspelaren Alexander Rindå är avstängd till mitten av juni.
Foto: PRIVAT
Alexander Rindå ser fram emot att spela hockey igen.
Foto: PRIVAT

Han säger att ”det brann till i huvudet” på honom. 

Sekunden senare låg hockeydomaren på isen – crosscheckad av Alexander Rindå.

Straffet: Avstängd från all idrott i ett och ett halvt år.

– Jag kommer aldrig att göra om det.

Orden i Region Östs disciplinkommittés skrivelse i januari i år var inte nådiga:

”Spelarens agerande, är såvitt vi känner till, ett av de grövsta angrepp mot en funktionär som skett inom svensk ishockey.”

Domen blev två år som sedan, efter ett överklagande, ändrades till ett och ett halvt. 

Spelaren i det här fallet var Alexander Rindå och klubben hans representerade Flemingsberg.

Det var för nästan ett år sedan, i december 2019, som han spårade ur under en match i hockeytvåan mot gotländska Sudret.

I anmälan till Region Östs disciplinkommitté framkommer det att Alexander Rindå, vid en spelvändning, ådrog sig ett mindre straff. 

Han blev då märkbart irriterad och kommenterade domarens bedömning.

Sedan, som Alexander Rindå uttrycker det, ”brann det till i huvudet” på honom.

Beslutet: ”Våldsam crosschecking mot domaren”

Enligt beslutet i bestraffningsärendet, som kom i början på januari, blev det våldsamt på isen:

”Spelaren ska därefter ha börjat åka mot egna zonen men med blicken vänd bakåt mot domaren som åkte bakom och då angripit denne verbalt. Domaren blåste då av spelet för att visa ut spelaren. Denne ska i samband med det ha bromsat in kraftigt, angripit domaren verbalt igen och därefter också riktat en våldsam crosschecking mot domarens bröst så att han kastades mot isen och blev sittandes. Linjedomaren ska därefter ha fört spelaren av isen och under den tiden ska han också ha fortsatt med verbala angrepp mot domaren.”

Domen blev tuffast möjligast: Det hårdaste straff som går att utdela när det inte rör sig om doping.

– Jag kände mig jagad av domaren i den situationen, det försvarar inte det jag gjorde. Det fanns inget som stoppade mig bara, förklarade Alexander Rindå för Hockeybladet i januari.

Han menade vidare att ”mitt liv har raserats”.

Hockeyspelaren: ”Första tiden var extremt jobbig”

När SportExpressen i dag pratar med Alexander Rindå, 24, är hans fulla fokus på att åter spela hockey på hög nivå när höstsäsongen börjar nästa år.

Han kommer inte att tillhöra Flemingsberg då, utan har pratat med ytterligare en klubb söder om Stockholm – Haninge, som håller till i hockeyns division två.

– Första tiden efter det som hände var extremt jobbig. Jag älskar att spela hockey, och så kunde jag inte göra det. Sedan kom jag till insikt om att straffet inte skulle få förstöra min hockey och min lust till den för ett misstag som jag begick, säger Alexander Rindå.

Han ångrar det han gjort – ”jag kommer aldrig att göra om det.”

– Jag tog den kille som stod närmast. Det råkade vara domaren.

– Självklart ska jag bestraffas för det jag gjorde, men jag menar att avstängningen är på tok för lång. Därför valde jag att ta tag i mitt liv och börja träna på egen hand för att utvecklas. Jag vill bevisa att jag inte är den typen av människa som jag utmålats som. Jag har lärt mig en läxa den hårda vägen.

Har du varit i kontakt med domaren för att be om ursäkt?

– Jag försökte direkt efter matchen, men då ville han inte prata med mig. Om jag stöter på honom nu ska jag gå fram och säga förlåt.

Är du en bättre människa och hockeyspelare i dag än för ett år sedan?

– Det vill jag definitivt säga att jag är. 

Alexander Rindå är avstängd till och med 21 juni 2021.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.