Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ska inte kunna behandla en människa på det sättet”

Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson kommenterade nyligen beslutet att Tommy Boustedt slutar i det svenska hockeyförbundet.
Anders Larsson under en pressträff efter beskedet att Tommy Boustedt slutar.
Anders Feltenmark.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Lennart Hovelius.
Curre Lundmark.

I två öppna brev har flera svenska hockeyprofiler krävt svar från ishockeyförbundet.

Nu publiceras ett nytt upprop – med skarp kritik.

”Medias rapportering av det skedda har bland annat uttryckts såsom ”Det stinker runt hockeyförbundet” och vi är beredda att hålla med”, skriver man i brevet som undertecknats av tre namn.

Det har stormat kring det svenska ishockeyförbundet de senaste veckorna. 

I mitten av april skickades ett öppet brev, undertecknat av 34 svenska hockeyprofiler, till förbundet där de krävde svar kring informationsassistenten Anders Feltenmarks avsked. Efter utebliven respons skickades ett nytt upprop ut tio dagar senare – då med ännu fler tunga namn som avsändare.

Nu skickar initiativtagarna Curre Lundmark, Lennart Hovelius och Håkan Westergren ut ytterligare ett öppet brev.

– Vi har inte hört något sedan senaste utskicket. Därför gör vi det här, säger förre förbundskaptenen Curre Lundmark.

Lundmark säger att brevet först skickades till ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson så att han skulle få tid att höra av sig.

– Men vi har inte hört någonting. Vi vill att de ska förstå allvaret. Vi har inte för avsikt att ge upp.

Förre landslagsläkaren Lennart Hovelius, som också undertecknat brevet:

– Vi tycker inte att vi får någon respons alls.

Hanteringen av Feltenmark ifrågasätts

Att informationsassisten Anders Feltenmark, efter 24 år på förbundet, fick lämna sin tjänst med motiveringen ”arbetsbrist” är återigen i fokus. 

”Vi anser att det största misstaget i förbundets agerande är entledigandet av Anders Feltenmark. Börja om! Rätta till vad som kan göras för att inte svenska ishockeyförbundet skall tappa anseendet i omvärlden”, skriver man bland annat i brevet.

Beskedet att Feltenmark entledigas från sin tjänst kom  några veckor efter att han upprättat en polisanmälan om sexuellt ofredande på sin arbetsplats, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

– Vi är ju övertygade om att här har man gjort fel, behandlat en person illa som nu mår väldigt dåligt. Man ska inte kunna få behandla en människa på det här sättet, säger Lennart Hovelius.

– Det är uppseendeväckande att något sånt här kan hända med en facklig klubbordförande. Man får ju misstanken att det här är något man gör för att döda facket.

Ni tror att det hela har med Feltenmarks polisanmälan att göra?

– Allt hänger ihop med polisanmälan. Anders har jobbat där i 24 år - varför skulle man annars sparka honom några dagar efter hans polisanmälan?

– För oss är det fullt klart att det hänger ihop.

 

Hela brevet

Till Styrelsen för Svenska Ishockeyförbundet-

Öppet brev avseende ”affären Feltenmark”

 

Tre personer lämnade Svenska Ishockeyförbundet under två månader. ”Hack i skivan” eller undermålig hantering?

I början av april kungjordes entledigandet av informationsassistenten Anders Feltenmark, efter 24 års anställning vid Svenska Ishockeyförbundet, pga arbetsbrist. Av de skriverier som förekommit i olika media, kan en annan orsak än arbetsbrist misstänkas, nämligen den polisanmälan om sexuella trakasserier som gjorts mot en anställd på Ishockeyförbundet.

Har Anders Feltenmark skadat förbundets rykte pga denna anmälan?

Därutöver aviserade en landslagsledare sin avgång i slutet av februari och i slutet av april entledigades Tommy Boustedt.

Det är en påfallande stor personalomsättning under 2 månader. Detta väcker ytterligare misstanken, att allt hänger ihop med den polisanmälan som inlämnades av fackklubben.

Hanteringen av detta ärende bedömer vi som synnerligen klandervärt, särskilt då följderna blir katastrofala för Feltenmark. Den polisanmälan som gjordes var uppenbarligen helt korrekt gjord, i och med att ärendet går vidare till åklagare. Medias rapportering av det skedda har bl

a uttryckts såsom ”Det stinker runt hockeyförbundet” och vi är beredda att hålla med.

Det är välkänt att fackklubben på Svenska Ishockeyförbundet arbetat mot sexuella trakasserier och för jämlik lön för båda könen. Resultaten av dessa arbeten har också presenterats för ledningen på förbundet, dock utan åtgärd. Svenska Ishockeyförbundet har i detta fall valt ”att

skjuta budbäraren” i stället för att ta tag i det verkliga problemet, sexuella trakasserier och orättvisa löner. Vi ställer oss frågan hur kan ett arbete att ”undersöka/beivra sexuella trakasserier samt arbeta för jämlika löner” skada förbundets rykte?

Många misstag har begåtts i hanteringen av detta ärende, som nu också börjar få internationell uppmärksamhet (Länk till The Hockey News). Vi anser att det största misstaget i förbundets agerande är entledigandet av Anders Feltenmark. Börja om! Rätta till vad som kan göras för

att inte Svenska Ishockeyförbundet skall tappa anseendet i omvärlden. Vi anser att Anders Feltenmark avskedades felaktigt, och på ej klargjorda grunder, och vi anser att Anders Feltenmark bör återfå sin tidigare tjänst på Svenska Ishockeyförbundet. Först då kan förbundet anses trovärdigt, som ett förbund, som är emot sexuella trakasserier och är för en rättvis lönesättning.

Vi är inte ensamma om att tycka att Feltenmark fått en synnerligen orättmätig och märklig behandling, allt belagt med tystnadsplikt. Vi har fått mycket kraftigt stöd verifierat i två upprop, tillkännagivna den 17 och 27 april, där 34 respektive ytterligare 55 namn stod bakom.

Efter första uppropet entledigades Tommy Boustedt. Vi anser att Tommy Boustedt, framförallt under sin tid som utvecklingschef på Ishockeyförbundet, gjort ett mycket bra arbete, och vi har aldrig ställt krav på hans avgång. Vi har krävt en rättvis och transparant

behandling av Anders Feltenmark.

Det är ett starkt rättvisekrav, och stor empati hos oss och övriga personer i uppropen, som styrt vårt agerande. Om Anders Feltenmark ej återanställes, så oroar vi oss för det vederlag Unionen och Arbetsgivaralliansen kommit överens om. Detta vederlag blir avgörande för Feltenmark under hans fortsatta livstid.

Vi önskar att Svenska Ishockeyförbundet ger svar på vad som gäller om drygt 1 år (under förutsättning att han ej återfår sin tjänst) då Anders Feltenmark fyller 60 år. Kommer Anders Feltenmark att hamna i en mycket svår social situation, dvs svårt att överhuvudtaget få ett

arbete pga Svenska Ishockeyförbundets agerande i detta ärende?

Kommer framtiden att utvisa att entledigandet av Anders Feltenmark var både hjärtlöst och juridiskt/moraliskt mycket tveksamt.

 

/Lennart Hovelius, Håkan Westergren och Curre Lundmark

Hockeyförbundets Anders Feltenmark har sagts upp på grund av arbetsbrist. Flera tunga hockeyprofiler kräver förbundet på svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.