Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya krav införs i svensk hockey

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Mitt i högsommarvärmen levererar svenska ishockeyförbundet flera nyheter. Bland annat: 

Anders Larsson har blivit omvald som ordförande och nya licenskrav införs i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. 

”Tidigare har kravet på eget kapital varit absoluta belopp men nu införs i stället ett procentuellt krav på eget kapital i relation till omsättningen”, skriver förbundet.

Under fredagen genomförde svenska ishockeyförbundet sitt årliga förbundsmöte som mynnade ut i fyra punkter.

För det första blir Anders Larsson, för tredje gången, omvald som ordförande. 

– Det är med stolthet och ödmjukhet jag tackar för förtroendet att tillsammans med styrelsen få leda svensk ishockey framåt ytterligare en period, säger han i ett pressmeddelande. 

Förbundet backar 1,45 miljoner

Utöver Larssons position meddelade förbundet ett underskott på 1,47 miljoner kronor för den operativa verksamheten under året som gått, däremot ligger förbundet i balans över den senaste tvåårsperioden.

I övrigt beslutade förbundet att återigen införa licensregler för lag i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Dessa slopades tillfälligt på grund av coronapandemin, men kommer nu att återinföras med ett annat upplägg. 

Tidigare har kravet på eget kapital varit baserat på reella tal, men framöver regleras det utifrån ett procentuellt krav i relation till omsättningen. Detta måste varje lag möta för att kunna kvalificera sig för spel i respektive serie. 

Som exempel kommer en klubb med en omsättning på 100 000 000 kronor nästa år behöva redovisa ett eget kapital på 2 procent av den summan, alltså 2 000 000 kr.  

KRAV PÅ EGET KAPITAL KOMMANDE ÅR

2022: 2 % av omsättningen

2023: 5 %

2024: 8 %

2025: 10 %

Därtill har ”nationella principer för optimerad spelarutveckling”, som förbundet uttrycker det, klubbats igenom. 

”De nationella principerna upp till och med 16 års ålder har tagits fram utifrån syftet att ”så många som möjligt ska vilja fortsätta spela ishockey så länge som möjligt – och för de som har den ambitionen, ges chansen att bli så bra som möjligt”. De 18 principerna handlar om matchspel, träning, övergångar, selektering/toppning, distriktens verksamhet och privata aktörers verksamhet. Principerna ska enligt förbundsmötets beslut vara införda senast från och med säsongen 2022/23.”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.