Det var häromveckan som svensk fotboll offentliggjorde beslutet att det från år 2017 är förbjudet att utse seriesegrare i tävlingar för barn under 13 år.
Även i hockey-Sverige pågår en diskussion om att förändra tävlingsformerna för de yngsta utövarna.
Efter en barn- och ungdomskonferens i mitten av oktober ligger en utredning med ett antal åtgärdsförslag ute hos distriktsförbunden och föreningar.
"Dålig värdemätare"
– På konferensen fick vi tydliga signaler att matchresultat är dålig värdemätare på hur bra en förening är. Det handlar i stället om att behålla spelarna så länge som möjligt och skapa livslångt intresse, säger Henrik Haraldsson, utvecklingschef på svenska ishockeyförbundet.
Om förslagen går genom blir det inga seriespel för barn före U13. I dagsläget är det upp till distriktsförbunden själva att avgöra för vilken ålder det arrangeras seriespel.
– I seriespel får barn leva med vad som har hänt för längesen i stället för att vara här och nu i glädjen och aktiviteten. De ska inte behöva ha ångest över saker för två månader sedan, säger Haraldsson.
– En variant är då att ha flera mindre poolspel i stället, tillägger han.
Förbud mot statistik
Det finns också förslag på att förbjuda individuell statistik och utmärkelser före U13 samt att distriktsförbunden inte ska sanktionera cuper som för tabeller före denna ålder.
– Det är framför allt vid cuper som det plockas ut spelare till All star-lag, matchens lirare och skytteligavinnare. Det ska förstås fortfarande finnas målskyttar men vi vill få bort fokus från det, förklarar Haraldsson.
En annan punkt är att inte ha toppning eller selektering före U14.
– Det är den viktigaste punkten, tycker jag. Det handlar om inställning, attityd och hur vi behandlar barnen, menar utvecklingschefen.
Samtidigt är Henrik Haraldsson medveten om att det är en svår fråga och att åsikterna går isär i hockey-Sverige.
– Det finns många olika uppfattningar och därför är det viktigt att vi sätter ner foten. Vi vill bedriva en sund barn- och ungdomsverksamhet.
"Ska vara lustfyllt"
Tävlingsdelen i ishockeyn får inte heller undermineras.
– Tävling är en viktig del i verksamheten, en del av vår värdegrund. Det är inte fult tävla men vi måste tävla på barnens villkor. Det ska vara lustfyllt och inte ångestfyllt, betonar Henrik Haraldsson.
I mitten av januari ska svenska ishockeyförbundet ha fått in synpunkter från hockey-Sverige.
Om det sedan blir några förändringar beslutar Förbundsstyrelsen vid ett möte i maj månad.
"Börje Salming kluven till förslaget"
Börje Salming får ses som en av sportens största vinnarskallar genom tiderna. Han är kluven till förslagen som förbundet debatterar.
– Det går ut på att man ska ha roligt. Jag förstår hur de tänker, men jag vet inte om det är rätta vägen att förbjuda ungar från att spela i seriespel, säger Salming.
– Men de kör lite väl hårt med ungdomarna just nu. Det är viktigt att det inte sätts för mycket press på barnen, och det är för mycket press nu.
Tror du att man kan utvecklas som spelare utan att behöva känna press på sig att vinna?
– Det tror jag absolut. När vi spelade hockey när jag var barn spelade vi bara. Vi delade upp oss i två lag och spelade. Vi hade inget seriespel. Man åkte på turneringar och det var ju roligt, men jag tror inte att det var viktigaste. Det viktiga är att ungdomarna mår bra.